Svensk ekologisk mat är det bästa valet för miljön

Vi är många som vill äta hållbar mat idag. Samtidigt måste vi ta ställning till allt fler miljöfrågor.

Insändare 5 oktober 2022 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vegetariskt för klimatet, svenskt för att stärka den svenska landsbygden, och vi ska äta mat som gynnar den biologiska mångfalden och som inte utarmar våra jordar. Det kan göra det svårt att veta vad man ska välja.

Naturskyddsföreningens samlade bedömning är att ekologiskt är det mest hållbara valet för att hantera många miljöfrågor samtidigt. Poängen med att handla ekologiskt är inte en, utan många. Till exempel så är den biologiska mångfalden 30% högre på en ekogård än på en oekologisk. Svenska ekogårdar är bättre för våra småkryp, erbjuder ett bra liv för djuren på gården och använder inte kemiska bekämpningsmedel. 

Så stötta ekologiskt och börja köpa några fler varor som är eko. Ekobönderna bidrar till miljömål som ett rikt odlingslandskap och en giftfri miljö. De som producerar ekologiskt har tagit viktiga steg mot en mer motståndskraftig och självförsörjande matproduktion. Det blir särskilt tydligt på de gårdar som har en bra balans mellan antal djur och storlek på åkermark eftersom de slipper köpa in foder. Det är ett långsiktigt hållbart matsystem som i större utsträckning förlitar sig på lokala resurser. Välj eko och stöd svenska bönder!

 

Innan en bonde blir godkänd för att producera tillexempel KRAV-märkt mat krävs en omfattande genomgång. De som odlar måste göra det utan naturfrämmande 

Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i minst två år innan de kan KRAV-märka frilandsodlade grönsaker och spannmål. Fusk är väldigt ovanligt och leder till avstängning i upp till 3 år. Det är större risk att du blir lurad om du köper mat som inte är ekologisk eftersom den kontrolleras mindre. 

 

Den pågående kostnads- och säkerhetskrisen visar på fördelarna med ett kretsloppsbaserat jordbruk utan kemiska bekämpningsmedel eller importerad konstgödsel. Eko handlar om att ställa om till en långsiktigt hållbar matproduktion. Välj ekologisk mat från Sverige när du har möjlighet!


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Lantbrukaren Jasmine, 25: "Klart det kan vara tufft, det gäller att våga och ta plats"

Lantbrukaren Jasmine, 25: "Klart det kan vara tufft, det gäller att våga och ta plats"

Debatt: Mat som både är lokal och ekologisk är bättre!

Mat som både är lokal och ekologisk är bättre!
Visa fler
Ämnen du kan följa