Vi Socialdemokrater är mycket väl medvetna om kommunens effektiviseringsbehov och utmaningen med kompetensförsörjningen som är driven av demografin. Detta är ingen tillfällig kris utan en framtidsutmaning över tid, detta gäller Motala såväl som övriga kommuner i landet. Att effektivisera och ställa om är en ständig process som vi har högt på agendan.
Skillnaden mellan oss och de styrande är att vi tänker långsiktigt och månar om välfärden och våra medarbetare, de kan inte springa mycket snabbare och behöver fler kamrater för att ta hand om våra barn och äldre.
Under förra mandatperioden tog den S-ledda regeringen sitt ansvar och räddade många arbetstillfällen, företag och satte välfärden främst. Det gynnade kommuners och regioners ekonomi. För Motalas del innebär det att vi idag har en buffert på cirka 175 miljoner kronor i resultatutjämningsreserven tack vare de statliga medlen vi fick och som vi är tacksamma för idag.
Samverkan för Motala verkar handlingsförlamade och det är ofattbart att de inte krävt mer av sina kamrater i regeringen. Högerregeringen underfinansierar därmed välfärden med negativa konsekvenser för skola, vård och omsorg.
Det går inte att helt spara sig ur krisen. Därför har vi valt att i vår budget nyttja cirka 80 miljoner kronor av resultatutjämningsreserven de kommande tre åren och lägger oss på ett nollresultat. Allt för att kunna bibehålla Motalas välfärd och medarbetarna. Vi har gjort vår läxa och skurit ned på vissa poster, med riktade effektiviseringar som inte drabbar välfärdsuppdraget. Samverkan underlåter dessvärre i sitt budgetförslag för 2024 att presentera vad de vill spara in på. Vad vill Samverkan för Motala (SD, M, KD + L) egentligen med sin ekonomiska politik?
En del av svaret har vi faktiskt fått uppleva. De ger sina väljare löften innan valet och gör något helt annat efter. Beslutet att återgå till att använda fuldiesel i kommunens fordon är ett löftesbrott enligt Samverkans Lokala utvecklingsprogram. Antalet elever i musik- eller kulturskolan ska öka, enligt deras uppsatta mål. Men hur ska detta ske när man planerar att lägga ner El-Sistema, en stor och viktig verksamhet inom kulturskolan? Runt 500 barn, deras föräldrar och medarbetare drabbas av neddragningen, ingen konsekvensanalys har gjorts.
För att spara pengar föreslår de styrande fler externa utförare inom omsorgen. De går från närproducerad och ekologisk mat till svenskproducerad, vilket är en tillbakagång ur klimathänsyn. Anslagen till vuxenutbildningen, SFI, arbetsmarknadsenheten och kulturverksamheten ska bantas vilket strider mot det man lovat sina väljare. Vi ser att staberna i de olika förvaltningarna sväller.
Avslutningsvis är det anmärkningsvärt att Samverkan väljer att kritisera vårt budgetförslag som inte vann i fullmäktige och att de underlåter att presentera den budget som gäller för Motalaborna. Vad är man rädd för? Detta ser vi som ett svaghetstecken och ett ledarskap som är vilse. En förhoppning vi har är att de styrande inte duckar utan svarar på våra insändare framöver.
Vi är alltid på Motalabornas sida och har inget att skämmas över vad gäller vårt budgetförslag och den politik vi vill driva. Vi behöver bygga ett starkt samhälle för att klara utmaningarna med välfärden, brotten, segregationen och klimatomställningen.
Elias Georges (S) oppositionsråd
Lena Westerlund (S) gruppledare KF