Svar på "Höjd skatt är inte lösningen", 28/1.
I MVT skriver Bernhard Gerecht att lösningen på sjukvårdens problem inte är att höja skatten. Han tycker att man istället ska förstatliga sjukvården och minska på förmånerna för politikerna. När det gäller den andra frågan håller jag med. Förmåner och arvoden för heltidspolitiker behöver minskas. Men det löser inte de ekonomiska problemen.
Sjukvården i Östergötland saknar 1,5 miljarder de kommande tre åren. Även om Östergötland sticker ut så har även övriga regioner svåra år framför sig rent ekonomiskt. Så även om staten tog över hela sjukvården så skulle det behövas mycket stora ekonomiska tillskott. Det är pengar som inte finns i statskassan så även där behöver skatten höjas om det är staten som ska finansiera sjukvården.
Det finns också i debatten en diskussion om att staten skulle vara en bättre huvudman för sjukvården än regionerna. Det är inte så troligt. Vilken statlig myndighet menar Gerecht är föredömet? Är det Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen som styrs av staten?
Ibland kan det låta bra med enkla lösningar som att låta någon annan ta över. Men tittar man lite närmare så kan man se att svensk sjukvård lägger en mycket liten del på administration och styrning i jämförelse med andra länder med mer byråkratiska och kostsamma system.
När vi tittar på Östergötlands sjukvård så kan vi se att vi har landets lägsta skatt. Samtidigt saknas det massor med pengar. Då kommer vi få välja. Antingen höjer vi skatten och får mer resurser eller så måste kostnaderna minska med närmare 1,5 miljarder på tre år. Det kommer få förödande konsekvenser för patienter och personal. Det vill inte vi i Vänsterpartiet vara med om.
Emil Broberg
gruppledare Vänsterpartiet