Alla som har haft en sysselsättningsplats har möjlighet att ha den kvar till den 31 januari 2018. Då kan man undra varför Arbetsförmedlingen i Motala beslutar att avbryta det redan till årsskiftet 2017.
Detta innebär att de som fick avsluta sina platser troligtvis får gå hemma. I stället har de nya extratjänsterna kommit på tal och det är säkert bra för vissa men samtidigt råder det en stor brist på sådana platser i hela landet och Motala är inget undantag.
Så nu är det locket på för Motala och vid centret vid Ekenäs hänger det en stoppskylt på dörren enligt den information jag fick av Arbetsförmedlingen strax före jul.
I Linköping och de flesta andra städer fortsätter sysselsättningplatserna som vanligt så varför ska Motala visa sig på styva linan när det inte finns tillräckligt med extratjänster att tillgå. Inte blir det bättre när man får höra hur Camilla Egberth slår sig för bröstet och talar om hur bra arbetet med extratjänserna har gått med alla inblandade, inklusive Kommunal.
Jag är villig att påstå att de här extratjänsterna inte skulle vara lagliga vid en granskning, jag tänker på alla konflikter som varit genom åren om arbetsmiljö, trygghet, olika sociala förbättringar, arbetsplatsfrågor ... ja listan kan göras längre.
Det är konstigt när man inte får ersätta eller ta ett jobb från någon som är anställd och det har kommit fram att de här extratjänsterna fungerar precis så som de inte ska göra!
Nu har Arbetsförmedlingen bestämt att nyanlända ska ingå i extratjänsterna (inget ont om dem) men vart ska alla ta vägen?
Extratjänsterna är ingen anställning, man får inga nya stämpeldagar eller sociala förmåner utan man får bidra med sin arbetslöshet som bara gynnar andra.
Många som arbetar och har social trygghet som hör och läser sådant här, de tror att det är så här och då bidrar Camilla Egberth och andra till att vinkla och snedvrida sanningen så mycket som det bara går och det här upprepas varje dag, tyvärr.
En kommun i södra Sverige håller på att starta upp ett ”tvätteri” som ska drivas med hjälp av extratjänster och en ansvarig i kommunen tillägger att de ska ta hand om sin egen ”byk”, alltså tvätten, och då undrar jag om de tänker betala lönen eller ska Arbetsförmedlingen stå för det också? Troligtvis är det det sistnämnda som gäller eftersom Arbetsförmedlinger/staten står för kostnaden för handläggare och lönen till den som får en extratjänst inom skola, vård och omsorg som det så fint heter.
Robin
fas 3-are sedan 4 år