Speedway är inte någon miljöbov

Speedway. Mycket har gjorts inom sporten för att minska påverkan på miljön.

Speedway. Mycket har gjorts inom sporten för att minska påverkan på miljön.

Foto: Jens Bollius

Insändare2017-12-06 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Ett dåligt beslut för miljön”, 17/11.

Inger Rosenberg, Naturskyddsföreningen, skriver att speedwayen i Motala ökar på koldioxidhalten i atmosfären. Det stämmer inte. Moderna speedwaycyklar körs på högoktanig ren metanol och lämnar knappt mätbara mängder avgaser. Oljan som används är vegetabilisk, oftast raps. Motorer som inte har ett slutet rundsmörjningssystem är försedda med en oljeuppsamlingstank där förbrukad spillolja samlas.

I depåerna finns miljöstationer för farligt avfall. Tvättningen av motorcyklarna sker i bås med avrinning till oljeavskiljare. Endast vatten och inget lösningsmedel får användas i högtryckstvätten.

Oljegrus används inte längre för att binda underlaget på banan. På tävlingar och träningar mäts ljudnivån för att stoppa förare med trasiga eller dåligt packade ljuddämpare. Varje klubb ska ha en miljöansvarig. I Swemos (Svenska motorcykel- och skoterförbundet, vilket speedway ingår i), miljöhandlingsplan står följande: År 2020 ska elfordon användas i etablerade tävlingsklasser och miljöklassade bränslen användas i ännu större utsträckning.

Det är en glädjande utveckling att övergången till fossilfria bränslen och eldrift sker på många håll samtidigt. Det är nödvändigt för att minska utsläppen av koldioxid och så gott det går hejda klimatförändringarna.

Mats Johannesson (MP)

Christian Pettersson (MP)