Slammets påverkan på jord och hälsa

"Att medvetet sprida slammet från reningsverken på våra åkrar ger inga positiva effekter varken till vår hälsa eller jorden" skriver Jan Andersson.

"Att medvetet sprida slammet från reningsverken på våra åkrar ger inga positiva effekter varken till vår hälsa eller jorden" skriver Jan Andersson.

Foto: Johan Nilsson / TT

INSÄNDARE2016-10-17 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Geologin, vår naturliga miljö är grunden till vår hälsa, manipuleras den påverkar det vår hälsa i större utsträckning än vad vi tror, den är ju också grundföresättning för våra levande betingelser. Normalt när metallerna i bergrunden kommer ut i jord och vatten påverkar de alla levande organismer. Metallerna tas upp av växter och djur, som vi sedan konsumerar och då är det viktigt att där grödor växer, djur betar, att betingelserna är rätta, att ingen utarmning eller giftspridning sker. Utarmning av våra jordar sker hela tiden även på ekologiskt skötta jordar, här slipper man dock att olika giftbesprutningar. Men att medvetet sprida slammet från reningsverken på våra åkrar ger inga positiva effekter varken till vår hälsa eller jorden, tvärtom.

Det finns livsnödvändiga metaller och ämnen i jorden som vi inte klarar oss utan, dessa är nödvändiga i viss koncentration, i höga koncentrationer kan de vara giftiga. Det finns också element som inte är nödvändiga utan antagligen bara är skadliga och tyvärr innehåller slammet från reningsverk många sådana substanser, dess ”gifter” koncentration kommer bara att öka i jorden och går inte att få bort vilket på sikt göra att jorden inte lämpar sig för odling eller bete.

Detta samband mellan geologi och hälsa har varit känt i tusentalsår och även och har också bekräftats av vetenskapen när de undersökt mumier med mera. Men av många olika orsaker tror man i dag att man kan överse med sambandet, geologi-hälsa. Tyvärr gör vår kommun detta. Giftspridningen kanske inte ha så stor effekt på oss 40-talister, det är främst våra barnbarn som drabbas, men detta är tydligen en problematik man inte bryr sig om här och på många andra håll. Frågan är ju var har kommunen gjort av allt slam under årtionde och hur tänker de i framtiden. Resonemanget att slammet är godkänt för att spridas på våra åkrar, vilar inte på några vetenskapliga grunder, utan kan väl betraktas som mörkläggning av fakta, på något sätt måste ju ”skiten” bort.

Kommunen behöver arbetstillfällen, detta kan man i princip endast få genom producerande industri i större skala, varför då inte satsa på att utveckla tekniker inom avloppsteknik, tänkbara lösningar finns.

Läs mer om