Skolförändringen går fort – och tyvärr fel

Karlslunds skola riskerar att läggas ner. Det upprör flera föräldrar som har barn på skolan.

Karlslunds skola riskerar att läggas ner. Det upprör flera föräldrar som har barn på skolan.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-11-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I januari 2016 skrev Motalabon, numera bildningsnämndens ordförande, Lotta Lexén ett öppet brev till Niclas Rudberg och Johnny Thorén. Hon uppmuntrade dom att "vara ÄNNU mer transparenta och ÄNNU bättre på kommunikation eftersom en del av oss, eller faktiskt alla av oss, har svårt att läsa mellan raderna i bildningsnämndens för all del offentliga men också tämligen summariska protokoll". 

Så hur, bildningsnämnden, kan det komma sig att historien upprepar sig? Ingen transparens. Ingen kommunikation.


Hopp till oktober 2023. Klasser ska flyttas och skolor läggas ned. Och fort ska det gå, inte ens ett läsår får förändringen ta i flera fall. Och återigen har Bildningsnämnden och politiken helt glömt bort dialogen med vårdnadshavare och skolpersonal. I stället för att informera proaktivt och få med sig Motalaborna och sina egna kollegor inom skolor och förskolor i förändringen, har man gjort precis tvärtom. Ingen transparens. Ingen kommunikation.

Det är i stället vi vårdnadshavare som får bjuda in bildningsnämnden för att få veta mer om planerna. Och när vi gör det får vi veta att inte nog med att klasser ska flyttas och skolor läggas ned – ännu fler förskolor ska läggas ned i Borenshultsområdet för att på sikt göra plats för en ny jätteförskola där Karlslunds skola ligger idag. Och i förbifarten nämns att reglerna för skolskjuts ska ändras och avståndet mellan bostaden och skolan höjas med en kilometer. Ingen transparens. Ingen kommunikation. 

Bildningsnämndens förklaring är "det är inte beslutat än" och därför finns ingen anledning till vare sig transparens eller kommunikation. Men hur ska vi vårdnadshavare kunna fatta välgrundade beslut för våra barn om ni inte ger oss hela bilden? Och är det inte just INNAN besluten fattas som kommunikationen är som allra viktigast?

Vem vet, nedskärningarna kanske leder till något gott på sikt? Det har dock aldrig, historiskt sett, visat sig vara en god idé att riva upp barn med rötterna så här plötsligt. Enligt skollagen ska förändringar i skolan inte påverka eleverna negativt, det är deras rättighet. När en förändringsprocess sker i skolan är det därför viktigt att behålla kvaliteten i undervisningen så att elevens kunskapsnivå behålls och helst utvecklas. Hur kan det nås? Transparens. Kommunikation.


Se till att skolpersonalen mår bra, skynda långsamt och låt förändringsprocessen få ta tid.