Vi måste uppmärksamma aktuell forskning mycket mer idag. Forskningsbaserad kunskap blir allt viktigare för olika beslut inom snart sagt alla samhällsområden. Mänskligheten ställs inför stora utmaningar de närmaste åren för att nå ett hållbart samhälle. Forskningen behöver synliggöras och göras mer attraktiv.
Vadstena har stolta traditioner som lärdoms- och kunskapsstad. Senast vi påmindes om detta var vid högtidlighållande av 200-årsminnet av Erik Acharius död (1757-1819) vid Acharii-Bergenstråhlska huset på Storgatan. En minnesplakett sitter på husgaveln. Acharius var en av Linnés lärjungar och är den svenska lavforskningens grundare. Hans forskning har internationell ryktbarhet och betydelse än idag.
En annan forskare med Vadstenaanknytning är Jöns Jacob Berzelius. Ofta titulerad den svenska kemins fader. Hans födelsehus och minnessten hittar vi vid Väversunda kyrka. Han är, näst efter Linné, vår mest kända vetenskapsman. Han har gjort betydande insatser på atomviktlärans område, inom mineralogin och elektrokemin bland mycket annat.
Även i andra delar av Östergötland finns starka forskningstraditioner som mynnat ut i ett framgångsrikt universitet och även universitetssjukhus. Forskning är en livsnerv för vårt samhälles utveckling.
För att visa på forskningens stora betydelse vill vi nu skapa Vadstena Forskningsvecka. Här är avsikten att ny forskning ska uppmärksammas, diskuteras och spridas. Inte minst inom förskola/skola till såväl pedagoger som barn och skolelever. Men också till kommunal förvaltning, föreningsliv och allmänheten.
Tanken är att elevernas intresse för fakta och kunskap ska stödjas och inte minst deras framtida engagemang. Ett annat syfte är att fördjupa våra kunskaper och insikter om hur vi kan möta kommande utmaningar. Vi vill också förankra den fria forskningens uppdrag, roll och betydelse.
Göran Fältgren (S)
ordförande i kultur- och fritidsnämnden