S: "Tänk om och satsa på Kulturskolan och El Sistema"

El Sistema-elever från kulturskolan i Motala har bland annat sjungit och spelat ihop Symfoniorkestern och Nassim al Fakir i Norrköping.

El Sistema-elever från kulturskolan i Motala har bland annat sjungit och spelat ihop Symfoniorkestern och Nassim al Fakir i Norrköping.

Foto: Calle Slättengren/SON

Insändare2023-08-24 12:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många hundra barn och unga och flera lärare påverkas när de styrande Samverkan för Motala (M, SD och KD plus L) ska spara pengar på att lägga ner Kulturskolans verksamhet El Sistema. Vi Socialdemokrater anser att det är helt fel väg att gå och menar att El Sistema istället ska finnas på fler platser i kommunen där Ekön är ett högst prioriterat bostadsområde. 

El Sistema är en global musikrörelse för barn och unga och bjuder in barn som kanske inte annars skulle vara delaktiga i kulturlivet. I Sverige omfattas runt 10 000 barn och deras familjer.

Motala kommuns El Sistema är en förebild för andra kommuner. Förra läsåret deltog 500 (!) elever. 

”Det du lär dig i en orkester – övning, disciplin och samspel – är det du behöver för att skapa ett bra liv också utanför musiken”. Orden är sagda av Gustavo Dudamel, världsdirigent och initiativtagare till El Sistema Sverige. 

Musikundervisning enligt El Sistemas metod startade i Motala 2014, för femåringar på förskolor på Väster och Charlottenborg. Nu omfattas barn på skolorna Ekenäs och Marieberg. Pedagoger arbetar tillsammans med barn och personal på berörda förskolor och skolor. Barnen uppträder på konserter och samarbetar även med Norrköpings symfoniorkester och Östgötamusiken.

En meningsfull fritid, glädje, stärkt självkänsla, språkinlärning, relationsbyggande, integration, äldre som går ledarutbildning och agerar förebilder – vi kommuninvånare får mycket för skattepengarna... Varje barn som räddas undan utsatthet och kriminalitet är en besparing för samhället på mellan 1,6 – 2 miljoner per person. Sett ur det perspektivet är de 2,1 miljoner per år som kommunen sparar på att lägga ner verksamheten en droppe i havet.

El Sistema finansieras av kommunen samt att Bostadsstiftelsen Platen går in med 1,5 miljoner kronor. Nyligen avslutades ett treårigt Arvsfondsprojekt som handlar om språkutveckling genom musik. Projektet har utmynnat i en digital bok som lärarna är inbjudna att presentera på Bokmässan i Stockholm i höst.

Musik är mänsklighetens universalspråk. Kan ni som styr Motala verkligen mena allvar och svika våra unga i tider när vi verkligen behöver ingångar till den kulturella mångfalden som inte bryr sig om var du kommer ifrån eller vilken storlek familjen har på sin plånbok?  

Samverkan för Motala har i sitt lokala utvecklingsprogram (LUP) som ett mål att antalet elever i musik- eller kulturskolan ska öka. Hur är det möjligt när El Sistema försvinner? Och i sin kulturpolitiska plan för 2021-2025 ”Kultur för alla – hela livet” skriver de moderata företrädarna Mark Henriksson, kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Lexén, bildningsnämndens ordförande och Per Stark, kultur- och fritidsutskottets ordförande: ”Meningsfulla kulturaktiviteter är för många en stor och viktig del av ett meningsfullt liv. Det kan ge energi, kunskap, gemenskap, glädje och så mycket mer. När en kommun skapar förutsättningar för ett rikt kulturutbud bidrar man till en ökad livskvalitet och god folkhälsa”. Fin-fina ord, men vad är de värda när man lägger ner en så väl fungerande verksamhet som El Sistema och som berör så många? 

Vi Socialdemokrater vill att Kulturskolan ska vara tillgänglig för så många som möjligt med låg eller ingen terminsavgift. 

Tänk om och satsa på Kulturskolan och El Sistema – det lönar sig i längden! Barnen är vår kommuns framtida musiker och kulturbärare.

Helen Isacsson (S) andre vice ordförande i bildningsnämnden

Elias Georges (S) oppositionsråd