S går emot östgötaproducerat till förmån för EU

Med hänsyn till vår svenska livsmedelsstrategi, står Samverkanspartierna eniga om att fortsätta driva på för att få upphandlingar med ambition att öka mängden närproducerat i den offentliga upphandlingen, skriver insändarskribenterna.

Med hänsyn till vår svenska livsmedelsstrategi, står Samverkanspartierna eniga om att fortsätta driva på för att få upphandlingar med ambition att öka mängden närproducerat i den offentliga upphandlingen, skriver insändarskribenterna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Insändare2023-03-08 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor överraskning som vi ser att (S) går emot samverkanspartiernas remissvar om regional livsmedelsstrategi för 2023–2030.

Med hänsyn till vår svenska livsmedelsstrategi, står Samverkanspartierna eniga om att fortsätta driva på för att få upphandlingar med ambition att öka mängden närproducerat i den offentliga upphandlingen. Varför (S) väljer att prioritera de 5 EU-punkterna istället för våra lantbrukare och grönsaksodlare i Östergötland får de svara på men för oss samverkanspartier; M, SD, KD och L är uppfattningen klar, vi föredrar att gynna våra lokala lantbrukare och grönsaksodlare, våra lokala arbetsgivare, istället för att transportera grönsaker från EU producenter till Motala.

Vi vill spara in på smutsiga lastbilstransporter och minska slitaget på våra vägar från tyngre fordon. Vi vill minska utsläppen och vi vill veta att den mat som erbjuds i Motala kommuns regi i skolor, på sjukhus och äldreboenden, är mat som uppfyller kraven om näringsvärde och en produkt som svarar mot svensk lagstiftning och gällande gränsvärden.

Närproducerad mat ger många vinster. I det cirkulära ekonomiska samhället bidrar närproducerad mat i det sammanhanget som en viktig del av genomförandet. Maten tillagas, konsumeras och återvinns i ett ständigt pågående kretslopp. Tunga transporter över långa sträckor undviks, ekologiskt lantbruk uppmuntras och anpassning till lokala traditioner kan göras. 

I vår satsning på ett kommunalt centralkök är den lokala producenten redan inräknad som en stark och viktig del av livsmedelsförsörjningen där vägen mellan producent och konsument blir kortast möjliga, och där produktionen sker med minsta möjliga miljö- och hälsopåverkan.

Philip Assarsson Gruppledare (M), 

Marcus Lejonqvist Gruppledare (SD), 

Erik Forslund Gruppledare (KD), 

Sara Ankarberg Gruppledare (L).