Vadstena präglas av historiska byggnader sedan mer 700 år tillbaka – från 1200-talet till nutid. De berättar om gångna tiders händelser och utgör historia med lokalt, nationellt och internationellt intresse.
Vid invigningen av Arkitektåret 2023 i Vadstena nämnde kultur- och fritidsnämndens ordförande Göran Fältgren det fantastiska i att det finns byggnader från så många århundraden i Vadstena som berättar om gångna verksamhetsepoker i Vadstenas historia. Läs mer om detta längst ner.
Lantmännens stora silo i Vadstena byggdes 1951. Den är byggd med för dåtiden ny byggteknik, glidformgjuten byggteknik.
I länsbibliotekets bok (Länsstyrelsen) ”Modernismen i Östergötland” beskrivs silosbyggnaden i Vadstena som början till en ny industriepok. Silon framställs som mycket betydelsefull – dels för silons konstruktionstekniska värden, dels för stora symbolvärden som förstärker stadsbilden. Silon i Vadstena sägs även symbolisera 1900-talets effektivisering av det svenska jordbruket. Allt detta kan berätta mycket om vår moderna historia och utgör därmed en viktig del i vårt kulturarv.
Dröj med att riva silon – tänk efter före. Silon i Vadstena är i allra högsta grad berättande om Vadstenas agrara tidsepok och får inte raderas ur Vadstenas historia. Den borde även framöver få berätta om odalmannens verk. Det finns inte bara en kulturhistorisk anledning, det finns även ekonomisk nytta för kommunen som kan återanvändas för bostäder i olika former. Gör en ekonomisk och kulturhistorisk konsekvensanalys av de två förändringsförslagen - ombyggnad av silon till bostäder alternativt anläggning av ställ platser och parkeringsplatser?
Exempel på byggnader som berättar:
//Folkungapalatset, år 1260. Birger Jarl Magnusson och hans son Kung Valdemar bygger ett kungapalats i Vadstena, även kallat Bjälboättens palats.
S:ta Birgittas kloster, år 1384. Birgitta Birgersdotter bygger om kungapalatset till ett brödrakloster för 59 nunnor och 24 munkar och en abbedissa som styrde klostrets ordning.
Klosterkyrkan, år 1430. Klosterkyrkan är ett av Nordens största pilgrimsmål, fick sitt slutliga utseende på 1440-talet.
Rödtornet, år 1100-talet. Den gamla sockenkyrkan byggdes kanske redan på 1100-talet Har sitt ursprungliga kyrktorn kvar
Vadstena slott, år 1544-1650. Ett av Sveriges elegantaste renässansslott av kontinentalt snitt.
Heliga Trefaldighetskyrkan, år1750. Kyrkan ligger i fonden av en smal gård mellan två parallella tvåvåningsflyglar som inrymde salar för 80 fattiga och sjuka. 1980 övertogs huset av Vadstena Folkhögskola, som senare övergick i privat ägo.
Manliga Hospitalet i Asylen, 1894. Det manliga hospitalet öppnas 1895 i det tidigare ombyggda sockerbruket och är i drift fram till 1973. 1985 skulle Asylen rivas, men i sista stund - med en rösts övervikt i kommunfullmäktige – byggdes det gamla hospitalet om till bibliotek, kontor och hotell i bottenvåningen samt 45 större hyreslägenheter i andra, tredje och fjärde våningen. Ombyggnaden var färdig 1987.
Lantmännens stora silo i Vadstena byggs år 1951. Kommunstyrelsen har tagit ett beslut om att riva silon?//
Vadstena fria röst
Sören Niklasson, Christer Angantyr, Anders Agnemar, Peter Nilsson, Per Olai
Fredrik Fagrell, Lars-Erik Andersson, Jonny Brorsson, Ryno Berg