När restriktionerna nu äntligen släpper ser vi som många andra fram emot att få träffas på riktigt igen. Äntligen återgår allting till det normala – eller?
Under pandemin har Motala Kvinnojours stödverksamhet varit öppen som vanligt, initialt var telefonerna dock tystare, färre kvinnor kontaktade jouren. Den senare delen av pandemin ökade istället antalet kvinnor som kontaktade oss. Varför vet vi inte, kanske var det på grund av den omfattande informationssatsningen vi genomförde under sommaren och hösten 2020.
Kvinnojouren vet att det alltid finns ett behov av att stöd och information till kvinnor, tjejer och barn som är utsatta för mäns våld. Under pandemin blev det dock än viktigare för Kvinnojouren att nå ut med information om alternativa kontaktvägar, information om vad våld är för något och på vilka sätt Kvinnojouren kan stötta kvinnor, tjejer och barn.
Vi vet att mäns våld mot kvinnor finns i alla samhällsklasser, yrkeskategorier, etniciteter, åldrar och bostadsområden. Av den orsaken riktar vi alltid informationssatsningar brett. Information behövs likväl på toaletterna i padelhallen, som på parkeringen i Bråsstorp, i lokaltidningen, i väntrummet på vårdcentralen och i sociala medier. Att Ica Maxi och Gallerian upplåter plats för oss att synas på är värdefullt för att nå så många som möjligt.
Känslan av att saker nu äntligen återgår till det mer normala delas av många, men för Kvinnojouren är det inte bara en känsla av lättnad och glädje. Vi har i snart 30 år stöttat kvinnor, tjejer och barn som lever under restriktioner. Restriktioner såsom att inte få röra sig hur och vart man vill, och att bli begränsad i sitt sociala umgänge. Det är en del av många kvinnor, tjejer och barns vardag och så kallade normalläge. Pandemi eller ej – detta pågår ständigt.
Motala kvinnojour påbörjade därför en ny informationssatsning i augusti “Restriktionerna släpper! – Äntligen tillbaka i det normala”. I informationssatsningen lyfter vi fram just detta, att restriktioner för den breda allmänheten varit ett undantagstillstånd, men att det för många kvinnor, tjejer och barn är vardag. Vi fortsätter att arbeta för att fler ska engagera sig i Kvinnojouren och bidra till att fler kvinnor, tjejer och barn ska slippa bli utsatta för mäns våld.