Hen är med all rätt orolig för hur besöket ska gå när ledsagarservicen tas bort efter årsskiftet. Patienten lyfter upp många väsentliga aspekter; hinderbanan utanför Södra entrén med staket och cykelparkeringar, att hitta kölappsautomaten, kassan, kunna betala på- och anmäla sig på touchskärmar, och framförallt, att hitta till och från rätt avdelning. Vi från Synskadades riksförbund har också skrivit om det tidigare, det är en omöjlighet att klara av det på egen hand när man inte ser.
Här har ledsagarservicen varit en ovärderlig insats för våra medlemmar som ska besöka ett av Sveriges största sjukhus. Vi anser det förkastligt att tjänsten tas bort. Det skapar otrygghet hos våra medlemmar.
Regionen poängterar att den som är i behov av ledsagning så klart ska få det tillgodosett, men att det snarare ligger under kommunens ansvar genom ledsagning enligt LSS eller Socialtjänstlagen. Tyvärr är det så att majoriteten av personer med synnedsättning nekas stöd genom LSS. Andelen har sjunkit med 72% sedan 2010, utan att lagen har förändrats. Med andra ord hänvisas man till Socialtjänstlagen. Den kan se väldigt olika ut från kommun till kommun. Närmre 70% av landets kommuner tar ut en avgift för ledsagning därigenom. En kommun i Östergötland tar ut en kostnad på 430kr per tillfälle och en annan kommun menar att individen kan få ledsagning till vårdinrättningen, men att det där övergår till vårdens ansvar, alltså regionen.
Innan en tjänst som denna tas bort måste det säkerställas att individerna som är i behov av den kan få samma stöd på annat sätt. Det garanteras inte av ledsagning från sin hemkommun.
Regionen nämner Patienttransport via inre logistik, som kan anlitas till alla verksamheter inom hela Region Östergötland. Det hoppas vi istället kan ge motsvarande stöd som ledsagarservicen har gjort. Det måste till för att vården ska vara till för alla länets invånare, som den ska vara, eller hur?