Regeringens saktfärdighet slår hårt mot Vätternrundan och många fler motionslopp. Infrastrukturminister Andreas Carlsson har haft 2023 på sig att lösa problemet med kostnaderna för vägskyltar vid motionslopp på statens vägar. Men han har misslyckats – nu får arrangörerna betala helt orimliga summor igen. Ideella föreningar måste undantas från de extra kostnaderna – annars riskerar många mindre motionslopp att ställas in under 2024.
Tidigare har föreningar som arrangerar lopp som Vätternrundan, Mjölnarundan och Östgötaloppet själva kunnat skylta om, spärra av och ordna med det praktiska inför sitt arrangemang. Men i början av 2023 införde Trafikverket nya regler om att deras entreprenörer skulle ta över det arbetet och att föreningarna skulle stå för kostnaden. Med kraftigt ökade kostnader för föreningarna, blev följden att mängder av motionslopp ställdes in under våren.
Därefter har beskeden svängt snabbt. Först skulle ideella föreningar undantas, därefter meddelade Trafikverket att föreningarna ska betala alla kostnader som överstiger 150 000 kronor. I oktober lämnade Trafikverket över en rapport till regeringen med tre olika förslag till förändring från och med 2024:
• Att den tillfälliga lösning som infördes under sommaren blir permanent, där loppens arrangörer måste betala alla kostnader som överstiger 150 000 kronor.
• Att föreningarna ska stå för alla kostnader.
• Att en beloppstrappa införs, där föreningarnas kostnader ökar procentuellt upp till 150 000 kronor.
Månaderna har gått och infrastrukturministern har inte agerat i frågan. Nu måste vi få positiva besked om att ideella föreningar undantas från kraven att stå för kostnaderna. Annars kommer motionslopp och tävlingar på väg att fortsätta minska i antal. Under 2023 minskade triathlon-evenemang med nästan hälften. Och nu tar Linköpingsklubben CK Hymer, som i år ansvarar för cykel-SM, beslut utifrån information som de inte har. Jag pratade nyligen med Jan Brugård från föreningen, som berättade att årets tävlingar kan kosta klubben hundratusentals kronor. Klubben har sedan 1924 arrangerat motionslopp och tävlingar, allt från Östgöta Motion och Roxen Runt för vardagsmotionären till landsvägs-SM. För oss är det tydligt att varken Trafikverket eller regering förstår idrottsföreningars förutsättningar och hur ideell verksamhet fungerar.
För oss som driver verksamhet för folkhälsan - som är ryggraden i allas möjlighet att motionera - är det ibland alltför tydligt att vårt arbete inte uppskattas av myndigheter och politiker. I stället för att drabbas av extra avgifter skulle vi behöva uppmuntran och stöd.
Infrastrukturministern kan inte fortsätta sopa frågan under mattan. För alla mår bra av att röra på sig. Träning och motion är oerhört viktigt för folkhälsan. Inte minst bland barn och ungdomar, där många har minskat sitt idrottande eller i värsta fall slutat helt att motionera efter pandemin.
Oskar Sundblad
Vd, Vätternrundan - i folkhälsans tjänst sedan 1966