Projekt som väcker frågor

Lalandia. Vd Jan Harrit vid en informationsträff i Motala tidigare i år.

Lalandia. Vd Jan Harrit vid en informationsträff i Motala tidigare i år.

Foto: Anders Törnström

Insändare2017-07-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att sälja ut det mest attraktiva naturområdet i kommunen till ett börsnoterat utländskt företag är ett stort steg. Att upplåta stora markområden för etablering av en så omfattande byggnation skulle utgöra ett stort sår i den vackra omgivningen i Varamon för lång tid. Ett projekt som pågått bakom kulisserna länge utan att Motalaborna haft vetskap om det. Frågan är hur länge och hur långt projektet har framskridit i tystnad.

Det har skrivits i tidningen om en storslagen satsning som ska förändra Motala kommun och göra kommunen till en turistmagnet. Muntlig information har getts vid två tillfällen av en sammansvetsad skara inklusive en dansk företagare som visar tydligt hur nöjd han är att få lägga beslag på den vackraste badplatsen man kan finna och som är vår stolthet. Det är svårt att förstå hur ledningen för Motala kommun vill vara delaktiga i att förvandla denna vackra plats till en ”dansk kust”. Vad gäller tillströmningen av besökare uppstår frågan. Var ska alla människor och deras bilar få plats? Besök Varamobaden en solig sommardag och försök bli av med bilen eller få plats på stranden. Var ska vi göra av 500 000 gäster till på en säsong? Är det de som ska betala 240 kronor i inträde på ett inomhusbad? Bara detta borde få Motalaborna att sätta morgonkaffet i halsen.

Vad gäller utvecklingen i Varamon borde kommunen istället satsa på att stötta lokala näringsidkare att etablera sig mellan tallarna utmed stranden. Skapar också jobb. Glasskiosker, caféer, gatukök, salladsbarer och små butiker med souvenirer och vykort från den vackra staden vi har förmånen att bo i. Dessutom finns stort behov av konkurrens vad gäller näringsställen utmed den vidsträckta stranden. Det är fattigt utbud vid en så stor badplats när det inte finns enklare utbud för människor med ”mindre plånböcker” och till exempel barnfamiljer. Politiker och kommunledning har ansvar för att det finns möjligheter för alla att ta del av allmänna områden i kommunen där Varamon är ett av de mest populära. Då är det rent tjänstefel att inte se över fördelningen så att alla behov blir tillgodosedda.

Inför detta projekt ska också Folkparken rivas. Hur länge har det beslutet funnits? Lika länge som projekt Lalandia funnits? Låta en folkpark, som varit utsedd till den vackraste folkparken i Sverige, få förfalla i akt och mening att riva densamma för nyetablering av ett utländskt företag. Folkets park byggdes för att vara en samlingsplats för ungdomsverksamhet, föreningsverksamhet och kulturella aktiviteter. Att det inte kommer besökare längre är ingen ursäkt. Innan förstörelsen (med politikers insyn) som ledde till dåligt rykte var tillströmningen mycket stor till parken. I efterhand undrar man hur stor medvetenheten var.

När man nu vill söka i arkivet för gamla Folkets park visar det sig att nämnda arkiv är borttaget från Föreningarnas arkiv och flyttat till Folkets hus (Convention center). Beskedet man möts av där är att arkivet inte är offentlig handling och att det har tagits bort vissa handlingar. Beskedet är att arkivet ägs av styrelsen för Folkets hus och park och man får ingen insyn.

Information som inhämtats från annat håll säger att det ska vara offentlig handling för forskning. Hemligheterna är många i Motala kommun. Granskning kanske?

Iréne Karlsson