Prioriterar kommunen sjönära hus över båtklubben?

"Om man prioriterar bostadsbyggande. Hur skall klubben kunna bedriva sin verksamhet i sin nuvarande form?" skriver insändarskribenten.

"Hur skall en expansion av klubben kunna ske med en så avgörande minskning av markyta?" skriver insändarskribenten.

"Hur skall en expansion av klubben kunna ske med en så avgörande minskning av markyta?" skriver insändarskribenten.

Foto: Motala kommun

Insändare2022-10-29 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha tagit del av Motala kommuns information om kommunens planer på att utreda bostadsbyggande på Motala båtklubb Tegelviken arrenderade mark i Tegelviken, framkom att upp mot 50% av klubbens mark kommer att disponeras till bostads-byggnation. 

Jag har följande frågor till samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Uneus (M).

1. Vad är kommunens prioritering. Att ett fåtal husägare får tillgång till sjönära läge, eller att 560 båtägare med familjer kan fortsätta med sitt båtlivsintresse i Motala sjöstad?

2. Om man prioriterar bostadsbyggande. Hur skall klubben kunna bedriva sin verksamhet i sin nuvarande form? (Berörd mark behöver ersättas med ny yta).

a. Tycker kommunen på fullt allvar att förvaring av vagnar och båtar skall ske på annat ställe än i området där klubben har sin hamn och verksamhet?

b. Hur skall transport av vagnar och båtar ske på allmän väg med bredder överstigande fyra meter i många fall? Högsta tillåtna bredd är 260 cm. Bredder över 260 cm ställer andra krav på fordon och tillstånd.

c. Idag finns det en kö med 120 sökande till båtplats i klubben. Hur skall en expansion av klubben kunna ske med en så avgörande minskning av markyta?

d. På 1970-talet skedde en flytt av dåvarande småbåtshamnen från Rishamnen vid Vätterpromenaden, Sjögatan till Tegelviken på grund av 14 villors byggnation. Är detta ett första steg för nedläggning och flytt av hamnen? (Kommunen har sagt upp arrendekontraktet med båtklubben. Detta har ännu inte förnyats).

Tacksam för svar

Lars Löfgren, medlem sedan 1976

Svar:

Arrendet för marken där båtuppläggningsplatserna är belägna är uppsagt för omförhandling. Anläggningsarrendet och hyreskontraktet är inte uppsagda.

Båtklubben ska vara kvar. Det finns behov av bostäder och är förenlig med kommunens översiktsplan, precis som det finns behov av båtplatser och att det just sker en prövning av olika intressen i samband med att detaljplanen upprättas.

Kommunen har haft tidig dialog med båtklubben för att ge information och rama in behov och erfarenheter och att se över området för bra lösning för båtklubben. Av naturliga skäl i en planbeskedshantering inte har svar på alla frågor i detalj, planbeskedet fångar in vilket utredningsbehov som finns och de frågor som ställs ska utredas i samband med att detaljplanen upprättas.

En enig samhällsbyggnadsnämnd beslutade om ett positivt planbesked. 

Kommunstyrelsen har beslutat om ett markanvisningsavtal med berörda företaget. 

Kommunstyrelsen är den styrelse som har ansvar för kommunens markinnehav.

Caroline Uneus (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande