Platen har inga lägenheter för äldre

Jag upplever att många av Platens hyresgäster klagar på att det är för kallt i lägenheterna. Det upplever även jag och har försökt få ändring genom att kontakta Platens ledning.

"Visst skall vi alla spara energi men det skall inte ske till priset att de äldre måste frysa i sina lägenheter" skriver insändarskribenten.

"Visst skall vi alla spara energi men det skall inte ske till priset att de äldre måste frysa i sina lägenheter" skriver insändarskribenten.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Insändare2022-03-11 15:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där säger man att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket inte stämmer helt. FHM säger att det skall vara minst 18 grader (operativ temperatur) när man mäter med en globtermometer som tar hänsyn till kall strålning från fönster och ytterväggar. Om man mäter med en vanlig termometer skall temperaturen vara två grader högre det vill säga minst 20 grader. Detta är en för låg temperatur för de flesta människorna och med tanke på variationer i yttertemperatur borde man ligga på minst 21 grader för att garantera 20 grader.

Läser man vidare i FHM:s rekommendationer så står det att äldre personer skall ha två grader högre temperatur i lägenheten. När detta påpekades svarade Platen ordagrant:

”I vissa kategoriboenden kan det bedömas att de boende kan vara känsliga och därmed ha en förhöjd temperatur i det boendet generellt. Det är i detta avseende inte att jämföra med vanliga bostadslägenheter.”

Med den formuleringen kan jag inte förstå annat än att Platen menar att deras lägenheter inte är avsedda för äldre. De skall bo på kategoriboenden och då menar man förmodligen äldreboenden. Förväntar sig Platen att kommunen skall ta mot alla äldre som inte platsar i deras lägenheter? Självklart inte!

Eftersom Platen ägs av Motala kommun borde kommunen se till att Platen höjer temperaturen i sina lägenheter. Här är det ett gyllene läge att visa att nuvarande organisation fungerar perfekt vilket Hyresgästföreningen påstår i onsdagens inlägg. Visst skall vi alla spara energi men det skall inte ske till priset att de äldre måste frysa i sina lägenheter. Det blir ingen energibesparing när vi gamla måste koppla in elektriska värmeelement/-fläktar och tända värmeljus. Det belastar hyresgästens plånbok, speciellt hårt med dagens energipriser.