Påskens hälsning till oss är att det finns försoning

Vem kunde för ett år sedan tro att pandemin skulle hålla även denna påskhelg i sitt skoningslösa grepp?

"Alla människor har troligen känt sig utanför i något sammanhang. Hur många har inte under pandemin fått smaka på erfarenheten av att vara ensam och rentav bortglömd?" skriver insändarskribenterna.

"Alla människor har troligen känt sig utanför i något sammanhang. Hur många har inte under pandemin fått smaka på erfarenheten av att vara ensam och rentav bortglömd?" skriver insändarskribenterna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-04-01 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi nu närmar oss denna stora kristna högtid är det svårt att se slutet på Coronatillvaron. Men påskens budskap om villkorslös kärlek och seger över döden kan ge oss såväl tröst som motivation.

I den tid då motsättningar ökar, hopplösheten breder ut sig och egoismen tilltar är den radikala kärlek som demonstrerades på långfredagen för 2000 år sedan något att inspireras av. Särskilt nu när våldsbrott framkallar rädsla och hat i svenska samhällen, fusk upptäcks i vaccinkön, samt beskedet som kommer från stora och mäktiga nationer att de vägrar dela med sig av sitt vaccin till andra länder. Finns det några föredömen som visar främlingen välvilja och uppträder utan egoism?

Som kristna har vi ett svar. Korset är idag den främsta symbolen för den kristna tron, men det var också avrättningsredskapet som orsakade Jesu död. Korsets nuvarande status kan endast begripas när man inser att döden på Golgata kors var en kärleksförklaring. 

Jesus själv sa att Gud älskade världen så mycket att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. Detta är den kristna trons huvudbudskap. Oavsett vad du har gjort eller gör, Gud älskar dig villkorslöst. Under påsken minns kristna Jesu död och firar hans uppståndelse. Död, sjukdom och lidande besegrades. Livet vann.

Alla människor har troligen känt sig utanför i något sammanhang. Hur många har inte under pandemin fått smaka på erfarenheten av att vara ensam och rentav bortglömd? Jesus har fokus på dem som omgivningen kanske inte ser så högt på. Missionären Eli Stanley Jones formulerade det så vackert och sant: ”Tre ord var ständigt på Jesu läppar: De minsta, de sista, de förlorade.”

I rännstenen, på flyktvägarna, bland kriminella, hos dem som inte passar in och även hos de korrupta finns Jesus. Tänk att alla dessa personer ryms i påskdramat.

Påskens hälsning till oss är att det finns nåd, en gudomlig kärlek som möter dig med en inbjudan till försoning. Denna tro ger Pingstkyrkan kraft och vilja att vara till stöd och hjälp. I hela vårt land gör vi vad vi kan. I Helsingborg har Pingstkyrkan exempelvis varit öppen för hemlösa under kalla vinternätter, kyrkan blev en plats där de kunde värma sig och få något att äta. 

I Linköping har Pingstkyrkan bjudit på fika för 70+ i parken vid Cupolen för att skapa gemenskap och förebygga ensamhet och genom Radiohjälpen har man gett presentpåsar till personer med missbruksproblem samt en heldag med mat och aktiviteter på Nya Slottet. I Motala har Pingstkyrkan varje onsdag inbjudit till gemensam promenad för att främja gemenskap och bryta isolering samt haft en kurs i discgolf i Bondebacka för nysvenskar. Genom RIA – hela människan, har man också under pandemin delat ut matpåsar till de som behöver.

Trots pandemin har du möjligheten att uppleva påskens budskap. I Linköping och i Motala är kyrkan öppen vissa tider under skärtorsdagen med möjlighet till enskild bön och nattvard i mindre sällskap. Vi sänder också gudstjänster på långfredag och påskdagen på våra Youtubekanaler. Om du behöver någon att samtala med är du alltid välkommen att höra av dig eller komma till kyrkan.

Läs mer om