P4 är en mix av lokal och nationell

Det är tråkigt att Carl-Christian Funck inte tycker att P4 Östergötland och P4 inte lever upp till hans förväntningar.

"Att det lokala innehållet skulle betyda mindre för oss stämmer inte heller då det snarare är det motsatta som gäller" skriver Sofie Lycksell och Dan Granlund från Sveriges radio.

"Att det lokala innehållet skulle betyda mindre för oss stämmer inte heller då det snarare är det motsatta som gäller" skriver Sofie Lycksell och Dan Granlund från Sveriges radio.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-08-18 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Återgå till en uppdelad riksradio och lokalradio" 11/8.

Vi uppskattar synpunkter men känner här att vi behöver kommentera en del av den beskrivning av kanalen som ges då den inte stämmer. Tvärtom till det som påstås så är det laget på P4 Östergötland med redaktioner i Linköping, Norrköping och medarbetare som täcker hela länet som varje dag bestämmer vilket innehåll som ska höras i radio större delen av sändningarna under dagtid. Det är en mix av de viktigaste lokala frågorna, den lokala sporten, kulturen och diskussioner om smått och stort i länet. Det är också lokalt som vi sätter mycket av musiken bland annat för att kunna ge lokala artister en möjlighet att höras i radio.

 

Att det lokala innehållet skulle betyda mindre för oss stämmer inte heller då det snarare är det motsatta som gäller. Sveriges Radio har medarbetare på plats på fler orter i Sverige än något annat medieföretag med 26 lokala kanaler och personal på 100 platser runt om i landet, där vi de senaste åren satsat ytterligare resurser på att förstärka P4 kanalerna runt om i landet. De senaste åren har vi också använt oss av så kallade pop-up redaktioner vilket säkerställer att vi regelbundet har fysisk närvaro i alla Sveriges 290 kommuner. Detta gör att vi kan säkra att hela landet hörs, inte bara i P4 utan också i våra andra kanaler, program och poddar.

 

Under del av eftermiddagen i P4 sänds dock mycket riktigt riksinnehåll med Sveriges regelbundet mest lyssnade radioprogram, nämligen P4 Extra och Radiosportens sändningar och sena kvällar bland annat Karlavagnen där hela Sverige ringer in och deltar i programmet. På helgerna hörs även favoriter som Ring Så Spelar Vi, Melodikrysset och Svensktoppen. Samtidigt ger vi dygnet runt nyhetsuppdateringar både från Östergötland, Sverige och omvärlden. Vi är oerhört stolta över denna mix av lokalt och nationellt innehåll som kompletterar varandra. Och det gör även att ledningen av kanalen ligger delat mellan den lokala kanalen med sin kanalchef och medarbetare och olika ledningsfunktioner och riksprogram som finns och sänds från Stockholm, Göteborg, Malmö med flera andra orter runt om i landet. 

Jämfört med de senaste åren lyssnade ännu fler på Sveriges Radio under våren. Lika många lyssnade på P4, som därmed med bred marginal fortsätter vara landets största radiokanal med i genomsnitt 3,4 miljoner lyssnare ett genomsnittligt dygn. Lyssnare har alltså varken stängt av eller bytt kanal, som Carl-Christian Funck påstår. Det är vi förstås glada över och tror vi beror just på det breda innehåll vi kan erbjuda er lyssnare.