Jag vill ta tillfället i akt och hålla med om Regionsstyrelsens snikenhet angående betalparkering i anslutning till Lasarettet i Motala. Jag kan ge det ytterligare ett perspektiv då jag både är där som patient och som deltidsanställd inom Region Östergötland.
Enligt regionsstyrelsens tolkning av Skatteverkets regler är personalparkeringen en löneförmån och då ska personalen betala. Vid en första anblick kan man tycka att de har rätt när de anammar det här storstadsfenomenet som har spridit sig i landet, men om man går in och tittar på Skatteverkets regler så rimmar detta dåligt med lilla Motala. Där står det bland annat: ”Om den anställde kan parkera gratis på likvärdiga platser, nära de platser som arbetsgivaren håller med, blir det inget förmånsvärde att beskatta.”
Eftersom det inte finns några parkeringsplatser alls i anslutning till sjukhuset förutom all gratisparkering längs gatorna, så har tydligen regionsstyrelsen valt att sätta värdet på parkeringen från det marknadsmässiga värdet på sina egna betalparkeringar på området. Det här låter som någon form av jäv i mina öron och därmed inte lagligt men rätta mig om jag har fel.
Läget hade varit annorlunda om vi kunde få ”marknadsmässiga” löner. Jag, som deltidsarbetande regionanställd får betala 300 kr/månad för att parkera bilen (som jag är beroende av). För mig motsvarar det nästan vad jag har fått i löneökning de två senaste åren – ihop.
Betalsystemet är dessutom mycket diskriminerande för deltidsarbetande. Bara du har åkt dit i 10 dagar så är du uppe i 300 kr/månad. Jag arbetar 50 procent per dag och skulle tycka att betala 150 kr/månad vore mer rättvist.
Men åter till att vara handikappad och behöva betala för parkering när man ska få vård. Att vara kroniskt sjuk gör de enklaste vardagssysslorna till en kamp. Bland annat att ta mig till sjukvårdsinrättningar själv. Där ska man försöka släpa sig till en parkeringsautomat med kryckor, tillbaka till bilen med biljetten och sedan in till själva målet vilket gör att jag blir sämre än jag var innan jag gav mig iväg. Jag tror regionsstyrelsens medlemmar skulle behöva komma ut i verkligheten och försöka förstå hur det är att vara handikappad och därmed inse vilken stor skillnad deras beslut kan göra för den enskildes vardag. De skulle även behöva lära sig lite om hur man skapar en attraktiv arbetsplats. Tror inte det blir många poäng på den frågan i nästa medarbetarenkät.
Ludvig
Regionen svarar på ovanstående och insändare 17/10.
Anledningen till att regionstyrelsen tog beslut om att införa parkeringsavgifter vid sjukhusen är en bedömning som Skatteverket gjort om att gratis parkering är en löneförmån. Regionstyrelsen ställdes då inför valet att förmånsbeskatta samtliga medarbetare eller att ta ut en parkeringsavgift. Hade vi haft alternativet att fortsätta med gratis parkering så hade vi gjort det. Införandet beror inte på någon snikenhet som insändarna nämner, och har inte heller någon ekonomiskt baktanke. Prisnivån är inte heller något vi har möjlighet att bestämma fritt utan är en marknadsmässig bedömning där både regionen och Skatteverket kommit fram till nuvarande nivåer enligt gällande regler.
Efter införandet har vi dock uppmärksammat att det finns ett par förbättringar att göra. Vi ser nu över möjligheten till fler alternativa betalningsmöjligheter, däribland möjligheten att få reducerat avgift om man inte använder kortet heltid, som exempelvis deltidsarbetande medarbetare, och några andra alternativ.
Mats Johansson (S)
regionstyrelsens ordförande