Översiktsplanen är mer än vägledande

När kommunen tar fram en ny översiktsplan (ÖP) är många instanser inblandade och processen kan ta år i anspråk.

"Utan ÖP skulle det bli något av en gissningslek för tjänstemännen att ta fram detaljplaner" skriver insändarskribenten.

"Utan ÖP skulle det bli något av en gissningslek för tjänstemännen att ta fram detaljplaner" skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2021-05-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det verkligen värt att lägga stora skattepengar på att ta fram dessa planer? Jo, för rent konkret handlar det om att alla intressenter ska ha en gemensam bild av hur planområdena ska se ut och utvecklas.

Utan ÖP skulle det bli något av en gissningslek för tjänstemännen att ta fram detaljplaner. Att ha tydliga riktlinjer underlättar snabba och konsekventa beslut genom att man inte i varje steg behöver grotta ner sig i hur eller varför, eftersom det redan är gjort på övergripande nivå. Oavsett vem som ska fatta beslut, ett företag eller en enskild person som överväger att köpa och utveckla en fastighet, eller en kommuntjänsteman i sin yrkesutövning, måste kunna se och förstå vad som gäller.

I MVT menar kommunrepresentanter att ÖP endast är ”vägledande” eller ”rådgivande”. Men det betyder inte att det är fritt att tycka och tolka som man behagar. Jag citerar ur ÖP 2006: ”…all bebyggelse måste anpassas till Varamons öppna karaktär” […] ”Det innebär att bebyggelsens skala och omfattning hålls nere…”. Skrivningen är inte svårtolkad, utan ger en klar bild av vilken inriktning man vill ha. Ändå föreslås höghus!

Det är inte god ekonomisk hushållning att ta fram planer för det gemensamma och sedan strunta i dem. Det är inte ett seriöst agerande som gagnar förtroendet för Motala kommun. Tvärtom öppnar denna fria tolkning för godtycklighet som premierar chanstagare och hämmar seriösa aktörer.

Detta sänder helt fel signaler. Står verkligen Alliansen bakom det?