Orimligt snabb hantering av förskolor och skolor

Insändarskribenten anser att det går alldeles för fort fram i en fråga som berör barn, unga, deras vårdnadshavare, pedagoger och andra viktiga medarbetare.

Insändarskribenten anser att det går alldeles för fort fram i en fråga som berör barn, unga, deras vårdnadshavare, pedagoger och andra viktiga medarbetare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-10-29 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppen, stolt och nyskapande. Var tog dessa värden vägen?

I förra veckan landade organisationsanalyser avseende omställning för lokalanvändning för grundskola och förskola i Motala tätort hos vårdnadshavare, medarbetare och förtroendevalda politiker.

Bildningsförvaltningens förslag till åtgärder innebär att några skolor ska läggas ner, några flytta samman, små förskoleenheter avvecklas, stora enheter förverkligas, upptagningsområdena tas bort.  

Barn och vårdnadshavare har fått mycket att fundera kring och oroa sig över.

Och det är snabba bud… 

Från den 11 oktober till den 15 november ska alla berörda sätta sig in i förslagen. Dessvärre finns inte alla underlag tillgängliga än. Varje enhet gör riskanalyser.  Barnkonsekvensanalyserna under utförande. Syftet med en barnkonsekvensanalys är att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslutsfattandet inom en verksamhet.

Den 1 november kommer de analyserna. 14 dagar senare ska beslut fattas i bildningsnämnden. Sjösättning hösten 2024.

Vi anser att det går alldeles för fort fram i en fråga som berör barn, unga, deras vårdnadshavare, pedagoger och andra viktiga medarbetare. Det här är en av de största omorganisationerna som gjorts i Motalas skolhistoria. Återigen är Samverkan för Motala plus L på väg att fatta snabba beslut utan någon framförhållning för en seriös medborgardialog. 

Det har väl inte undgått någon invånare att kommunens skol- och förskolelokaler har mycket stora behov av renovering. Men omställningen handlar också om minskat elevantal som leder till ett överskott av elevplatser. Tomma platser kostar pengar. Addera sedan till Kunskapsskolans etablering i höstas som medfört att elever som tidigare gick i kommunens skolor flyttat över till friskolan, en kostnad för kommunen på mellan 27 och 30 miljoner ibland annat tapp av elevpeng. 

Sparåtgärder och omställning är ett måste i dessa tuffa ekonomiska tider, det inser även vi, men vi har också förståelse för att det finns de föräldrar som anser att det är barnen som får ta smällen.

När det var tal om eventuella skolnedläggningar i skolområde Borensberg och öst var samtliga partier inbjudna att lyssna in berörda invånare. Detta resulterade i att fjärdeklassare på Österstad skola fick flytta till Fornåsa. Beslut om åk 4-6 i Klockrike är på gång.

När vi Socialdemokrater hade ett medlemsmöte med kommunens tjänstepersoner den 23 oktober lyftes just vikten av medborgardialoger och den alltför korta tiden från information till beslut. Då fick vi veta att de moderata ledamöterna, kommunstyrelsens ordförande och bildningsnämndens ordförande ska träffa berörda på sex enheter utan att oppositionen bjudits in. Detta är inget annat än arrogans och dåligt politiskt ledarskap. Varför denna underlåtenhet? Vad är de styrande rädda för? Det här handlar inte om en nedläggning av en skola, detta är beslut som berör många av våra invånare och självklart borde även vi vara delaktiga i att lyssna in vad de har att delge oss förtroendevalda. 

Alla elever är värda den bästa skolan! Det måste vi alla ha för ögonen. Förskola och skola sägs vara det bästa vaccinet mot utanförskap och kriminalitet. 

Helén Isacsson (S) 2:e vice ordförande i bildningsnämnden

Elias Georges (S) oppositionsråd