Oacceptabel hantering av frågan om Smedsby skola

Smedsby skola.

Smedsby skola.

Foto: Lovisa Lindstrand

Insändare2024-11-12 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha tagit del av material, som tagits fram inför ett beslut om nedläggning av Smedsby skola måste jag uttrycka min förvåning över de styrandes hantering av frågan. Min rekommendation är att bildningsnämnden bordlägger frågan den 13/11 och att det därefter tas fram ett beslutsunderlag, där alla konsekvenser av en nedläggning beskrivs. Nedan utvecklar jag några synpunkter, som bör beaktas och behandlas i ett beslutsunderlag.

Skolbarnens föräldrar har redan konstaterat att det föreligger en betydande risk för försämrade skolresultat om man slår sönder en mycket väl fungerande organisation. Man har även konstaterat att Smedsby ligger väl positionerat för att ta hand om det förväntade ökade elevantalet, som följer av planerna på utveckling av bostadsområden i Bråstorp och Djurkälla. Det är därför helt ologiskt att flytta eleverna till centrala Motala. Att en flytt dessutom medför en betydligt sämre skolmiljö, som i sin tur försämrar skolresultaten, borde därför innebära att det förslag, som bildningsnämnden ska ta ställning till, dras tillbaka.

För mig som ekonom är de ekonomiska konsekvenserna av förslaget om möjligt än värre. Enligt den information, som lämnats, sparar man in hyran för Smedsby skola om förslaget antas. Det gör man givetvis inte. Kostnaderna för skolan i Smedsby flyttas ju bara till någon annan förvaltning. Även om man väljer att riva skolan uppstår en kostnad, som påverkar kommunens ekonomi och oss skattebetalare (jag hoppas dock att det inte finns några sådana planer, då en rivning skulle innebära en ren kapitalförstöring).

Ett alternativ, som står till buds, är att renovera Smedsby. Det borde bli betydligt billigare än att bygga en större skola i centrala Motala med plats även för eleverna i Smedsby. Ett annat alternativ vore att bygga ut skolan i Smedsby så att eleverna i Vätternskolan kan gå där. Skolområdet i Smedsby är ju faktiskt tillräckligt stort för att rymma ett ökat antal elever.

Jag har inte heller sett eller hört att de styrande beaktat miljöaspekterna vid byggnation av en större skola. Att bygga nytt för att ersätta en hyggligt fungerande skola borde analyseras bl a från miljösynpunkt.

Sammanfattningsvis anser jag att innan beslut fattas om skolan i Smedsby måste en konsekvensanalys tas fram: Den bör bland annat innehålla svar på följande frågor:

  • Vad avser de styrande att göra med skolan i Smedsby om man väljer att lägga ner skolan?
  • Hur påverkas kommunens totala ekonomi av en nedläggning (inte bara bildningsnämndens)
  • Hur stor blir driftskostnaden inklusive räntor och avskrivningar vid en renovering i Smedsby jämfört med alternativet byggnation av skollokaler utöver Vätternskolans nuvarande?
  • Hur påverkas miljön av nybyggnation (större skola) jämfört med en renovering?
  • I vilka skolor ska barn från Djurkälla och nybyggnation i Bråstorp gå?
  • Hur mycket har skolresultaten försämrats efter en flytt på andra orter vid liknande nedläggningar och flyttar? Vilka planer har de styrande för att begränsa försämrade skolresultat?