Nu har Motala kommun fått en rejäl bakläxa

Guldet blev till sand! Lalandiaplanerna har fått rejält med grus i maskineriet vilket var väntat.

"Man kan med fog säga att Lalandias etablering är ytterst osäker då de behöver bygga minst 340 turistbostäder för att finansiera Aquadomen" skriver insändarskribenten.

"Man kan med fog säga att Lalandias etablering är ytterst osäker då de behöver bygga minst 340 turistbostäder för att finansiera Aquadomen" skriver insändarskribenten.

Foto: Peter Calén

Insändare2021-11-21 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 oktober i år publicerades i MVT en insändare som undertecknad skrivit. Där skrev jag: ”Realistiskt sett och ur ett miljöperspektiv är det väldigt lite som talar för ett godkännande eller att Lalandia kommer tillföra något positivt”. Nu har Motala kommun fått en rejäl bakläxa av Mark- och miljödomstolen. Kommunen har alltid hävdat att Lalandia kommer att bli av, om det blir så eller ej kommer framtiden utvisa. Man kan med fog säga att Lalandias etablering är ytterst osäker då de behöver bygga minst 340 turistbostäder för att finansiera Aquadomen. Mark- och miljödomstolens beslut medger inte det med hänvisning till bland annat strandskyddet.

Motala kommun har meddelat att de ska överklaga vilket är en rättighet i en demokrati. Förvisso har flera företrädare från politiskt håll framhållit att man borde inskränka möjligheterna att överklaga men det gäller måhända inte en kommun. I kommande överklagandeprocess så har kommunen en rejäl uppförsbacke framför sig. Mark- och miljööverdomstolen har avkunnat domar i flera liknande processer och deras domslut har varit betydligt tuffare än vad den lägre domstolsinstansen avkunnat. Så realistiskt sett är det väldigt lite som talar för ett godkännande av detaljplanerna i Mark- och miljööverdomstolen.

Lalandiaprojektet har kostat ofantligt mycket för skattebetalarna. Lalandia har inte betalat så mycket som en krona till Motala kommun för projektet, varken svensk eller dansk krona. Men kostnaderna för oss skattebetalare tickar på hela tiden. Vidare kan man undra hur länge till kommunen ska hålla på och uttrycka sig om Lalandia som om etableringen redan vore på plats. Man hänvisar till Lalandia i alla möjliga sammanhang i uttryck som: tillsammans med Lalandia, intill Lalandia, Lalandia utgör, Lalandia medför och så vidare. Lalandia finns inte i Motala, lägg ner och håller er till verkligheten!

Till alla sakägare, som lagt ner ofantligt mycket tid för att sätta stopp för ett byggprojekt som inte hör hemma på strandskyddad mark eller i Varamon över huvud taget, vill jag framföra mitt stora tack. Tack alla för ett väl utfört arbete. Tack också till Varamons Vänner som i flera fall hjälpt sakägarna med välgrundad argumentation i de överklaganden som skickats in. Tillsammans har alla gjort en stor insats för naturen och miljön.