Nej – 70 är faktiskt inte det nya 50

"Det är respektlöst att inbilla oss att vi ska vara likadana vid 70 som vid 50. Låt oss vara den ålder vi faktiskt är. Vid 70 är de allra flesta inte pigga och friska som nötkärnor, danssugna och sexhungriga som tonåringar", skriver signaturen "Pensionär", efter att ha sett SVT:s program Studio 65.

Snacket i bastun är inte detsamma nu som när vi var 50, menar insändarskribenten.

Snacket i bastun är inte detsamma nu som när vi var 50, menar insändarskribenten.

Foto:

Insändare2023-02-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det bådar inte gott. Jag såg det första programmet av SVT:s Studio 65 och kände mig plötsligt urgammal fast jag ”bara” är 78. Där satt två ytterst paranta och privilegierade damer i 65-plusåldern med spännande och framgångsrika yrkeskarriärer bakom sig. Båda troligen bosatta i Stockholms innerstad och förmodligen ekonomiskt oberoende.

Att åldras var för dem lekande lätt och inga bekymmer alls. De var ivrigt påhejade av programledaren och hans sidekick som upprepade mantrat att "70 är det nya 50". Men för de flesta av mina vänner och bekanta i 70-årsåldern, är åldrandet inte bara en dans på rosor. Nästan alla har någon form av krämpor, men kämpar på så gott de kan och lever ett bra i liv i alla fall. Men ingen pratar längre om sex när vi sitter i bastun. Alltid är det någon som fått en ny hjärtmedicin utskriven eller inte längre orkar spela tennis eftersom artrosen i axeln smärtar för mycket. För att inte om tala hur dyrt det är med nya tänder. Eller hur jobbigt det är med prostataproblem. Och hur besvärligt det är med hörapparat. Men hur bra den nya höftleden fungerar. Och så gick snacket i bastun definitivt inte när vi var 50.

Det är respektlöst att inbilla oss att vi ska vara likadana vid 70 som vid 50. Låt oss vara den ålder vi faktiskt är. Vid 70 är de allra flesta inte pigga och friska som nötkärnor, danssugna och sexhungriga som tonåringar. Det verkar nästan som om man borde skämmas om man inte är sådan. Det vore mer relevant att prata om de problem som faktiskt drabbar de flesta när vi åldras – och vad man kan göra åt dem. Allt från sviktande hälsa till åldersdiskriminering när man nekas att låna pengar på banken där man varit trogen kund i 40 år. Eller att redan vid 45 få höra av en 30-årig HR-chef att man inte fick jobbet för att man inte är förändringsbenägen vid så hög ålder. 

Jag hoppas att vi får se och höra vanliga 65-plussare intervjuas i fortsättningen, inte bara välsituerade kändisar som genom sina lyckade yrkeskarriärer kan leva ett gott och bekvämt liv på ålderns höst. För höst är det vid 70, den som tror något annat är grundlurad. Men hösten är skördetid och kan vara vacker den också – så misströsta inte!