Nu är det verkligen dags att visa siffror och forskning som är relaterad till smutsigt vatten – kopplat till sjukdomar hos människa, djur och natur.
I maj 2018 genomfördes dykningar i Sörviken utanför Olshammar av Swedish Coast and Sea Center (SCSC) som visade att det finns en yta motsvarande 160 000 kvadratmeter som drabbats av bottendöd. Enligt dykarna var botten då täckt av ett vitt svavelväte och ovanpå låg stora filtar eller mattor av cyanobakterier.
Cyanobakterier har toxisk effekt på människor och det finns kopplingar till sjukdomar som ALS, Alzheimers, Cancer och Parkinsons. Dykarnas prover visade att miljögifter i Vättern var tydligt förhöjda i Vätterns ekosystem och vårt kemikaliesamhälle kommer medföra ytterligare påverkan på Vättern i framtiden.
När vår miljö, inte minst vårt dricksvatten förorenas är det allvarligt.
Att sanera förorenade områden från miljögifter bör vara en av de viktigaste frågorna eftersom det handlar om vår överlevnad.
Vatten är en värdefull naturresurs och den resurs vi utvinner mest av men på grund av överutnyttjande riskerar den att ta slut.
Ska Försvarsmakten bli trovärdiga och kunna klara av att möta de globala utmaningarna framöver krävs ett ökat fokus på hållbarhet.
Att systematiskt arbeta med hållbar utveckling och riskbedömningar skapar förutsättning för ett av myndighetens huvuduppdrag – att gemensamt försvara Sveriges invånare mot skadliga kemikalier.