Motalas hållbara framtid hotas av bristande planering och kortsiktiga val I den pågående debatten om att bygga bostäder vid Tegelvikens båtklubb i Motala framställs det som att detta är lösningen på den påstådda bostadsbristen i kommunen.
Samtidigt ser vi en motsägelse i att man behöver locka nya invånare genom att bygga på attraktiva sjönära platser, samtidigt som man inte klart och tydligt redogör för hur man kommer att värna om den vackra Vättern och dess dricksvatten.
Motala ska enligt översiktsplanen bli hela Sveriges sjöstad, men det verkar som om politikerna fokuserar på att få nya invånare snarare än att prioritera hållbar utveckling. För drygt ett år sedan antog Motala Kommunfullmäktige en ny översiktsplan, vilket möttes av kritik från Naturskyddsföreningen i Motala för att den inte inkluderade allmänhetens möjlighet att påverka och vara delaktig i planeringen.
Bristen på förankring och hänsyn till medborgarna, gällande lagar och rättsprinciper, är uppenbar i den lokala debatten. Dessutom försvårar inkluderandet av planprogram, visioner och avsiktsförklaringar i översiktsplanen, möjligheten att få klara fakta om politiska beslut.
Detta ger utrymme för tolkningar och osäkerheter kring planerna för bostadsutbyggnaden i områden som Tegelviken och planprogrammet för Kanalstaden. Vår oro växer när vi ser att kommunen tar fram en detaljplan för Riksbyggens förvärvade jordbruksfastighet i Djurkälla.
Denna mark är klassad som riksintresse för turism och rörligt friluftsliv och dessutom är jordbruksmarken ett nationellt intresse för vår livsmedelsförsörjning. Här kräver lagstiftningen att alternativa lokaliseringar utreds och presenteras i översiktsplanen - något som tyvärr inte har skett.
Länsstyrelsens godkännande av Riksbyggens förvärv av jordbruksmark anser vi är i strid mot gällande lag och rättspraxis.
I den pågående detaljplaneprocessen måste den nuvarande markanvändningen av fastigheten i Djurkälla prövas för att avgöra om det är lämpligt att exploatera området för bostäder. Men det är inte bara frågan om markanvändning som oroar oss, utan även den avlägsna placeringen av detaljplaneområdet i förhållande till den nuvarande tätortsgränsen.
En sådan placering kommer med stor sannolikhet att öka bilberoendet och därmed ha negativ klimatpåverkan. Länsstyrelsens påpekande om att området bör byggas ut sammanhängande för att minska påtaglig påverkan på jordbruksmarken verkar ha ignorerats.
Det är viktigt att kommunen tänker långsiktigt och inte agerar taktiskt genom att först bygga ut i Djurkälla för att senare använda det som argument för att exploatera ännu mer jordbruksmark i Bromma och Kärsby.
Detta skulle kräva omfattande infrastrukturförändringar och ytterligare påverkan på vår miljö och landskap. För att bevara Motalas unika karaktär och säkerställa en hållbar framtid måste kommunen prioritera medborgarnas delaktighet och noga överväga konsekvenserna av sina beslut.
En hållbar utveckling kräver att vi inte offrar värdefull natur och jordbruksmark för kortsiktiga vinster. Vi uppmanar politikerna att agera med transparens och långsiktighet i alla sina beslut och verka för en hållbar framtid för Motala och dess invånare.
Naturskyddsföreningen i Motala