Motala gick från misskött till välskött

Den glädje jag, och många med mig, upplevt över att vår närmiljö i Motala nu sköts om av flitiga röjare som tar bort sly och stamkvistar träd förtogs när jag läste den bittra insändaren som ville ”stoppa de ylande röjsågarna”.

"Jag upplever att flera tätortsnära områden det senaste året har gått från misskötta till välskötta!" skriver insändarskribenten.

"Jag upplever att flera tätortsnära områden det senaste året har gått från misskötta till välskötta!" skriver insändarskribenten.

Foto: Anders Rörby

Insändare2021-03-08 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Stoppa röjsågarnas ylande i grönområden och skogar” 3/3.

Då jag hört så många positiva röster om dessa insatser vill jag nyansera bilden. Istället för att som ”BA i Holm” nedvärdera Motalas kommunekologer och landskapsarkitekter vill jag uttrycka ett TACK för det goda jobb ni gör, som ni verkar sköta med hög kompetens.

Tidigare klaganden om igenvuxna områden har nu ersatts av att folk pratar om hur vackert vi har det och vad som funnits gömt bakom snåren; de uppmärkta evighetsträden, stenmurar och lekparker. Som kvinna och förälder känner jag mig nu otroligt mycket tryggare när jag rör mig i staden.

Jag upplever att flera tätortsnära områden det senaste året har gått från misskötta till välskötta! Däribland Kanalbanken, Dockanområdets lekpark, Tegelviken, Strandvägen, Råssnäs och Östermalmsgatan. Nybildade Karlshults Naturreservat med ädellövskog invid Borens norra strand är väl även det en kommunal satsning. Inte minst under pandemiåret har man insett vilken otrolig tillgång våra grönområden är för oss kommuninvånare som kan ta del av välskötta naturpärlor. Med den fiffiga ”Motalas naturkarta”-appen kan vi få många fina tips att uppleva i vår kommun.

Enligt Motala kommuns hemsida äger kommunen cirka 1 300 hektar skogsmark, vilken är certifierad enligt FSC och PEFC och har hög andel frivillig naturvårdshänsyn. Att som insändarskribenten påstå att man genom röjsågarna bidrar till ökat utsläpp av CO2 är att dra orättvisa växlar. Både Motala kommun och alla privata skogsägare bidrar stort till vår klimatomställning och binder in koldioxid i skogar där både flora, fauna och friluftsliv får ta plats. 

Frågan är också vad som är det mest naturliga? För bara en generation sedan var stora delar av vår tätort öppna marker. På gårdarna Bispmotala, Charlottenborg, Agneshög med flera fanns överallt fyrbenta röjsågar som höll landskapet öppet. Den betande mulen har nu ersatts av en kommunanställd med röjsåg som istället kan försörja sina barns mular. Så frågan är om insatserna är så onaturliga som den arga insändarskribenten påstår?

Tack Motala kommun, Göta Kanalbolag och Tekniska Verken för att ni tar hand om vår sjöstad så att vi kan fortsätta njuta och vara stolta! Fortsätt låt röjsågarna yla!