Motala bör inte utvecklas på Vätterns bekostnad

Är det inte tillräckligt med de föroreningar som redan finns och militärens granatskjutningar? Hur kommer ytterligare föroreningar att påverka vårt dricksvatten och människors hälsa, undrar skribenten.

Jag kan inte se annat än att det råder osäkerhet beträffande påverkan på Vättern när det gäller det stora Lalandiaprojektet, menar skribenten.

Jag kan inte se annat än att det råder osäkerhet beträffande påverkan på Vättern när det gäller det stora Lalandiaprojektet, menar skribenten.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2020-11-02 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En framtida hårdexploatering av Varamon innebär ett hot mot Vättern som vattentäkt och därmed mot vårt dricksvatten, då föroreningar kommer att släppas ut.

I Miljökonsekvensbeskrivningen gällande de fem detaljplanerna för Lalandiaetableringen står: "Avverkning av träd och ökad hårdgöring av mark medför att mer föroreningar släpps ut till Vättern. Vid rening av dagvatten och minimering av hårdgjorda ytor kan mängden föroreningar minimeras men en ökning är ofrånkomlig när naturmark exploateras."

Är det inte tillräckligt med de föroreningar som redan finns och militärens granatskjutningar? Hur kommer ytterligare föroreningar att påverka vårt dricksvatten och människors hälsa? Någon konsekvensanalys av utsläppens art och storlek har, såvitt jag vet, inte gjorts.

I vetenskapsprogrammet Klotet i radions P1 säger företrädare för SGU (Sveriges geologiska undersökning) och branschorganisationen Svenskt Vatten att vi måste se på vatten på ett nytt sätt. Det är en ändlig resurs. Vi måste ha lång framförhållning och skydda de vattentäkter vi har. Jag kan inte se annat än att det råder osäkerhet beträffande påverkan på Vättern när det gäller det stora Lalandiaprojektet.