Mörkning av rötslam

Slam. Insändarskribenten kritiserar användningen av rötslam på åkrar.

Slam. Insändarskribenten kritiserar användningen av rötslam på åkrar.

Foto: Anders Törnström

INSÄNDARE2016-09-20 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I MVT den 14 september beskrivs det så kallade rötslammet från reningsverken, i princip allt du spolar ned i toaletten. Efter olika behandlingar blir det kvar en restprodukt och det är detta som är själva rötslammet. Man hävdar att det är rent, man tar minsann prover, till och med salmonellaprov. Det sprids sedan på åkrarna med motivering att fosfor och näringsämnen återförs till jorden. Detta är i och för sig sant. Men man pratar inte om alla de giftiga restprodukter som kommer med, mikroplaster, tungmetaller, läkemedelsrester med mera.

Det jorden behöver är inte rötslam och dess gödning. Som bonde borde man veta vilka mikronäringsämnen som säden behöver för att innehållet ska bli rätt och det är inte rötslam som innehåller detta. Att odla grönmassa kan vem som helst göra, men att producera nyttig mat är det få som kan eller vill.

Det finns många instanser i Sverige som är emot spridning av slam och många kommuner, men inte Motala som tillåter det. SLU har gjort mycket mätningar och man har konstaterat att många icke positiva element har ökat snabbt i åkermark vid slamspridning, bland annat bor, molybden, antimon, volfram.

Många miljögifter och främmande ämnen saknar gränsvärde, och det är då ganska meningslöst att påstå att slam på något sätt är riskfritt. Att ”Svenskt Vatten” påstår detta är en stor osanning. Deras uppgift är att hjälpa kommunerna med att bli av med ”skiten”, som ju annars blir ett gigantiskt problem.

”Färdigbehandlat slam bör betraktas som smittfarligt och inte spridas på åkrar”, anser SVA.

”LRF rekommenderar sina medlemmar att inte sprida slam på åkrarna.”

(Dessa två citat kan ha ändrats de senaste åren).

Slutsats: Avloppsslam är i huvudsak ett avfall som består av minst 85 procent av olika föroreningar. Dessa kommer inte från urin och avföring. Många av föroreningarna är i stället kvalificerade miljögifter. Om den stora huvuddelen nu inte består av näringsämnen, skall slammet betecknas som avfall med en låg halt av näringsämnen, samt skall tas om hand som avfall på ett ansvarsfullt sätt .Först när mängden näringsämnen är långt större än mängden främmande ämnen, kan slammet beskrivas som växtnäring eller gödning. Mängden mullbildande ämnen som kommer från avföring är betydelselös.

Läs mer om