Moderatkvinnorna mot kvinnlig könsstympning

Könsstympning är förbjudet och ska ha konsekvenser, skriver länets moderatkvinnor på den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.
Könsstympning är förbjudet och ska ha konsekvenser, skriver länets moderatkvinnor på den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning.

Den 6 februari infaller sedan 2003 den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Detta är en jämställdhets- och hälsofråga som vi Moderatkvinnor vill uppmärksamma.

Insändare 5 februari 2021 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige var ett av världens första länder att kriminalisera könsstympning, och ändå utsätts flickor och kvinnor fortfarande för det hemska ingreppet. Även flickor som är födda i Sverige könsstympas, det kan ske här i Sverige eller vid resa till föräldrarnas ursprungsland. 

Könsstympning betyder att större eller mindre delar av de yttre kvinnliga könsorganet tas bort eller skadas. Ingreppen har ingen medicinsk grund. 

Könsstympning utförs vanligtvis utan bedövning och flickorna får inte visa tecken på att det gör ont. Det händer att flickorna svimmar och ofta blir de sängliggandes efter ingreppet. 

Bestående men kan vara svårigheter att tömma blåsan, återkommande urinvägsinfektioner, förlossningskomplikationer, ont när man rör sig, samt stor smärta vid mens och sex.

 

Könsstympning av flickor och kvinnor görs för att kontrollera deras kroppar och sexualitet och har bland annat att göra med föreställningen om att mäns och familjers heder är kopplad till kvinnors och flickors sexuella beteende. Enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2015 uppskattas ca 38 000 flickor och kvinnor i Sverige leva med konsekvenserna av könsstympning. Tyvärr tror vi att den siffran idag är betydligt högre.

Könsstympning är en del av det hedersrelaterade våldet och förtrycket. I ett fritt och jämställt samhälle finns det inte plats för hedersrelaterat våld och förtryck. Vi måste våga stå upp för att frihet och mänskliga rättigheter ska gälla alla i vårt land. Vi måste våga fråga och ifrågasätta. Barn ska få vara barn, behandlas lika oavsett bakgrund. Ingen ska behöva riskera att könsstympas eller giftas bort – möjligheten och rättigheten att växa upp och forma sitt eget liv måste gälla alla. 

 

Vi Moderatkvinnor vill vid detta tillfälle lyfta frågan runt om i Sverige för att vi bryr oss. Och för att könsstympning är förbjudet och ska ha konsekvenser. Och för att varje flicka räknas.

Ämnen du kan följa