Moderaterna: "Svåra beslut i svåra tider"

El Sistema deltog i somras bland annat vid Allsång för förskolebarn i Stadsparken. Nu hotas verksamheten av nedläggning.

El Sistema deltog i somras bland annat vid Allsång för förskolebarn i Stadsparken. Nu hotas verksamheten av nedläggning.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-08-30 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För första gången någonsin tvingas Motala budgetera med ett underskott. Så svår är den ekonomiska verkligheten. Vi måste värdera varje skattekrona. Bildningsnämndens effektiviseringskrav i budget 2024 är 13 miljoner kronor. Vi avser bland annat att effektivisera våra lokalkostnader och krympa bildningsförvaltningens stab, men vi måste också effektivisera och ransonera i våra verksamheter.

Vi har låga skolresultat som inte ökar. Att spara på skolan vill vi därför så långt som möjligt undvika. Att föreslå nedläggning av El Sistema är tungt, men vi gör det för att värna kärnverksamheten. S menar att besparingen på 2,1 miljoner är försumbar och att mer pengar istället bör läggas på verksamheten och att den bör utvecklas. Den ekonomiska verkligheten ser inte vi. Dessutom tillkommer lokalkostnader och problem med lokaltillgång.

El Sistema är en extra musikverksamhet som kommer två av våra 20 grundskolor till del. Vi ifrågasätter inte att många barn uppskattar verksamheten, och vi ser att den frivilliga verksamhet som sker utanför skoltid där ibland också föräldrar närvarar är positiv. Vid en avveckling av El Sistema kommer därför Bostadsstiftelsen Platen att tillsammans med Kulturskolan göra en satsning i just dessa områden. Kulturskolans närvaro kommer alltså fortsatt att vara förstärkt just här. För den som sedan vill gå vidare till Kulturskolans ordinarie verksamhet kommer vi fortsätta med differentierad taxa; den som har lägre inkomst betalar mindre. Kulturskolan fortsätter också att åka ut till skolorna för att bedriva undervisning. Motala satsar idag mer per invånare på Kulturskolan än jämförbara kommuner och rikssnittet.

En avveckling innebär inte att insatser för skolans kompensatoriska uppdrag upphör. Mariebergsskolan och Ekenässkolan tillhör de sex grundskolor som på grund av socioekonomiska faktorer får extra bidrag utöver elevpengen just för att eleverna har mera utmanande förutsättningar. Det socioekonomiska indexet visar för övrigt att Mariebergsskolan har bättre förutsättningar än Norra skolan, Zederslundsskolan, Södra skolan och Vätternskolan. På Marieberg och i Charlottenborg görs också fler insatser av kompensatorisk art. Exempelvis finns våra fritidsgårdar här, i Charlottenborg finns Öppna förskolan, och flera aktörer genomför aktiviteter i områdena för att främja bland annat integration, utbildning och fritidssysselsättning.

Vi vet att man på Mariebergsskolan uppskattar El Sistema, men att man också ser problem. Med utökad lektionstid blir till exempel skoldagarna längre, och tid för transporter inverkar på skol- och fritidshemsverksamheten. Man ser inte att El Sistema bidrar till att eleverna lättare når målen i andra ämnen. Att undervisningen är högkvalitativ och uppskattad ifrågasätts däremot inte för en sekund. Inte heller av oss. Ekenässkolan har andra förutsättningar men ekonomin är en knäckfråga även här. Vi är glada att Platen kommer att samarbeta med Kulturskolan och att det alltså blir fortsatt extra kulturnärvaro i dessa områden.

Sammantaget ser vi att El Sistema är en mycket fin och uppskattad verksamhet, men ställd mot andra sparalternativ är det denna väg vi ser. Vi vill inte dra ned på lärartätheten, inte stänga Öppna förskolan, inte avgiftsbelägga lunchen för våra gymnasieelever, vi vill fortsatt erbjuda nattöppen förskola, och så vidare. Listan över vad vi vill göra och vad vi vill bevara är tyvärr längre än vad plånboken är välfylld.

Lotta Lexén (M), ordf. Bildningsnämnden

Per Stark (M) ordf. Kultur- och fritidsutskottet