Mobbing i våra skolor

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2015-08-20 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu drar skolan i gång efter ett långt uppehåll på grund av sommarlovet. För en del elever är det positivt eftersom att tryggheten av vuxna brister i hemmet eller av andra olika orsaker. Skolan blir en trygghet och något positivt. Men för en del börjar helvetet. Alla barn har inte tryggheten i skolan, utan blir utsatta för kränkningar och våld av andra elever, även vuxna. Vi som lämnar våra barn till skolan måste kunna lita på att de inte blir utsatta för det här. Någon måste se detta och de vuxna runt omkring måste ta ansvar för att mobbing på våra skolar upphör. För det har alltid funnits och trots många timmar och år att hitta lösningar på mobbning ökar det! Hur är det möjligt? Och jag minns själv tiden i skolan. Är det någon mer än jag som minns skolans gympatid? Som när gympaläraren hade en ful ovana att välja de två bästa killarna eller de två bästa tjejerna i klassen till att välja och vraka bland sina klasskamrater till sina lag.

Lustigt nog blev man vald bland dom sista. Kan ha berott på att bollsinnet var lika med noll, om man säger så! Plus att man var lite mullig också, men ändå. Berättade för de övriga familjemedlemmarna om min första brännbollskarriär, he he! Råkade kasta iväg racket istället för bollen. Och hur länge fick man inte höra det? Tänk när man inte ville vara med för att man hade montan. Samtidigt pinsamt att säga det till den snygga manliga läraren. Så man var med och sprang och drog i sin t-shirt för att undvika att bindan skulle synas och slippa "Har du indianer i kanoten?"

Tänk när lärarna hade en förmåga att skriva resultaten från proven på tavlan. Maxpoängen och sen hur många som hade vissa poäng. Vissa hade noll rätt. Då blev det pinsamt! Och så detta att räkna in en till ett grupparbete eller aktivitet. "Jag pekar på er och börjar räkna från ett, sen två, tre och fyra, minns eran siffra. Och så hamnade man ihop med såna man inte hade dugg gemensamt med och kände sig otrygg med följden att man inget sa eller kände sig jäkligt obekväm. Om man nu råkade säga det till läraren kom svaret "Det är nyttigt att blanda sig med andra och lärorikt att möta nya vänner!"

Många har farit mycket illa i skolan och bär med sig ett dåligt mående än i dag. Och de glömmer aldrig plågoandarna. När eleverna befinner sig i skolan är skolan skyldig att se till att eleverna är trygga. Det kräver mera resurser, fler vuxna ute på golvet och att de ser med öppna ögon. Det kostar men det lönar sig i slutändan. "En skola för alla!" ska inte bara en vision!

Läs mer om