I ett globalt sammanhang håller vår civilisation på att snabbt utplånas.
Matproduktionen hotas av brist på sötvatten, torka, jorderosion och översvämningar. Människors generella hälsa försämras i alla länder på grund av välfärds- eller fattigdomssjukdomar. Det ekonomiska systemet kan kollapsa inom kort och de geopolitiska konflikterna växer okontrollerat. Detta är bara början på en lång lista av utmaningar som mänskligheten måste lösa. Vad är medias roll i denna process?
Ursprungligen var det nog att informera och folkbilda. Även om man skulle kunna hävda att detta fortfarande pågår är det tydligt att media nu är en mäktig opinionsbildare som i dagens exploderande informationssamhälle mer skapar förvirring än bidrar i samhällsdebatten.
Det är säkert inte medvetet, men bristen på perspektiv inifrån tror jag har skapat en blindfläck som är synnerligen allvarlig för samhällsutvecklingen. Nu borde faktiskt inte medias strategi längre handla om att sälja tidningar eller annonser utan att med största ansvar försöka förstå sin roll i en nödvändig global transformation.
Enligt mig innebär detta en stor förändring av redaktionernas agenda. Kanske är det också så att staten måste finansiellt stödja media i denna process för att säkerställa dess överlevnad. Det är allmänt känt att media har svårigheter att blomstra när en ny generation nu använder andra informationskanaler. Just därför är det ett gyllene tillfälle att använda kompetenta journalister till vad de är bra på. Vad behövs?
Tidningsägare och redaktioner behöver bjuda in kompetenta personer till en dialog kring situationen och tillsammans utarbeta en ny mediastrategi.