Man skulle kunna tro att Serneke har läst min insändare

Vad som ska hända med Gamla Motala Verkstad har länge varit en aktuell fråga. Skribentens tankar har varit med i snart tjugo år, och aktualiserades i en insändare redan då, innehållet ser ut att stämma överens med visionerna som finns idag.

Gamla Motala Verkstad. Våren 2021.

Gamla Motala Verkstad. Våren 2021.

Foto: Peter Calén

Insändare2022-01-25 15:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå Motala Verkstad måste det sägas att det är en skam att inte mer görs. Hörde på radion nyligen att landshövdingen skulle ha utländska gäster på besök och då skulle de bland annat besöka Industrilandskapet i Norrköping. Men vad är det jämfört med Motala Verkstad? Här ligger ett helt samhälle för fäfot.

Man skulle kunna visa turister inte bara verkstadsbyggnader och deras funktion, utan även och framför allt hur samhället och den sociala strukturen såg ut. Här fanns allt från disponentvilla till änkerad. Här fanns arbetarbostäder, förmansbostäder, kamrersbostad, föreningshus, värdshus, badhus, skola, läkare, ursprunget till kooperationsrörelsen ”Arbetarföreningen Ringen” med mera. Det är ju denna helhet som är så unik och som andra kommuner säkerligen skulle insett värdet av och dragit nytta av.

Men det är klart att man kan inte enbart visar upp en massa gamla byggnader. Man måste ge det lite innehåll. Titta på Jan-Ove Boll och hans Motormuseum och vad det betytt för hamnområdet.

Fyll Verkstadsområdet med allt som lockar folk – kaféer, restauranger, uteserveringar, affärer, modebutiker, marknadsstånd, aktiviteter, teater, konserter, golfbanor, övernattningsmöjligheter, aktiviteter för barnen. Locka dit hantverkare och konstnärer och låt detta bli grunden i det hela. Ge utrymme för ungdomsaktiviteter – teaterskola, övningslokaler för rockband, med mera. 

Men hur ska man kunna göra något med dessa enorma lokaler som finns i Verkstan – vad blir exempelvis uppvärmningskostnaderna? Såg på tv ett resereportage där man visade hur man byggt upp en hel stugby inomhus i en gammal lokal nere i Holland. Varje liten stuga hade sin egen el och vatten. Utanför och genom hela lokalen gick ”bygatan”, hur mysigt som helst. Ett lite annorlunda alternativ för den som vill övernatta och som kan bli unikt för Motala.

På samma sätt skulle man kunna göra för hantverkare och andra grupper. Ställ in färdiga byggbaracker och bygg upp det som behövs. Man låser inte upp sig för framtiden utan kan ändra om vid behov. 

Lokverkstan med sin rymd och alla sina fönster är en otrolig lokal för den som ser möjligheter. ”Brägårn” skulle kunna vara festival- eller marknadsområde. Obegränsade möjligheter finns att göra något av den del som rivits och som nu är ett stort grönområde ut mot Verkstadsvägen. Golfbanor, lekanläggningar, äventyrsanläggningar eller varför inte en badanläggning för de som bor i stugbyn inne i Plåtverkstan. Återuppväck den gamla dragfärjan och låt den gå mellan Lokverkstan och Dockan. Grönområdet mellan kanalen och Dockan är en otroligt fin plats för en fika eller picknick. Kunde man få till en uteservering där så vore det ännu bättre. 

En enkel start för att få upp folks känsla för området vore att göra en lättläst folder om Motala Verkstad med kort historik och en karta överallt som finns mellan ”grindstolparna” på Verkstadsvägen, så att man till att börja med på egen hand kan vandra rund i området och förstå sammanhangen.

Ovanstående skrev jag 2003. Lite av detta har genomförts. Men nu snart 20 år senare ser det ut som att betydligt mer kommer att bli verklighet.

I måndagens MVT kunde man läsa om Sernekes planer för Gamla Motala Verkstad. Jag förstår att det inte är så, men man skulle kunna tro att Serneke har läst min insändare. Det är glädjande att en seriös byggherre har insett områdets potential och är beredd att gå in med en stor satsning på området.

En satsning som om den genomförs på sikt kommer att betyda mer för Motala än Lalandia. En satsning som inte påverkar vare sig miljö, natur, trafik, parkeringsmöjligheter eller de i området boendes situation negativt vilket Lalandias etablering i Varamon kommer att göra. En etablering som kommer att förstöra en av landets finaste badplatser.