I stora drag är det sju resultat som mäts, och i samtliga sju ökar Motala. Vi har alltså exempelvis fler elever som får godkänt i alla ämnen, högre meritvärden och fler som klarar gymnasieexamen.
Är vi glada? Ja verkligen! Det här visar att Motala har kraft och förmåga att klättra uppåt, även när samhällstrenden är den motsatta. Det är sannerligen något att uppmärksamma och glädjas över.
Är vi då nöjda? Nej, inte i bemärkelsen att vi andas ut och lutar oss tillbaka. Skolresultaten i Motala ligger fortfarande under rikssnittet och vi har mycket jobb kvar att göra. Vi vet också att några av de närmaste åren ser tuffa ut när vi tittar på vilka nivåer vi utgår ifrån, framför allt på högstadiet.
En av många faktorer som påverkar elevers resultat och välmående är skolnärvaro. Motala liksom resten av Sverige har högre frånvaro än önskvärt, och vi arbetar med olika insatser för att minska den. Och det går framåt, vi ser en viss minskning. Samtidigt ser vi att mer kan göras och att vi kan nå längre. Vi vet att en lyckad skolgång är en av de starkaste skyddsfaktorerna mot att på olika vis hamna snett i livet.
En ny satsning som vi startar upp 2025 är skolsociala team. Det är en samverkan mellan skola och socialtjänst, med fokus på att stärka förutsättningarna för elever att nå målen med utbildningen, skapa en lugn och trygg skolmiljö och öka elevers skolnärvaro. En viktig samverkan med mål och möjlighet att tidigt fånga upp problem och stötta både elever och lärare. Rekrytering pågår.
Vi vet att förebyggande insatser är viktiga och vi behöver samverka för att nå de av Motalas barn och unga som bäst behöver stöd. Ett annat exempel på hur vi jobbar för att tidigt fånga upp och stötta unga som riskerar att hamna snett är den nya verksamheten SSPF som står för samverkan mellan Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid. Målet är att skapa en trygg och positiv miljö för unga genom att tidigt upptäcka och stötta de barn och ungdomar som riskerar att hamna i problem. Genom samarbete kan man få en bred bild av ungas situation och sätta in rätt insatser på ett tidigt stadium för att förebygga brott och andra sociala problem.
Vi fortsätter också att satsa på bl.a. extra specialpedagoger, skolbibliotekarier, utvecklingslärare och tidiga insatser i förskoleklass och grundskola, och vi utreder inrättande av en resursskola. Vi utvärderar hur vi bäst hjälper elever i behov av stöd, och ute på skolorna pågår arbete med att prioritera lärarnas tid rätt. Vi har en ny resurs för att göra nyanställdas introduktion så bra som möjligt och vi har skolpersonal som tillsammans med forskare från Linköpings universitet jobbar för att förbättra skolnärvaron.
Så skolresultaten går upp, och frånvaron går ned, och insatserna för att förstärka denna utveckling är många. Stort tack till alla som jobbar hårt för att ge Motalas elever de bästa förutsättningarna att nå sin fulla potential.