Lyft blicken, höj ambitionen och inspireras

Asylenparken är inte trist, tvärtom – bara lite dåligt skött!

"Att förstärka och förbättra parken som landmärke ökar därmed attraktionskraften för staden i sig" skriver insändarskriventerna.

"Att förstärka och förbättra parken som landmärke ökar därmed attraktionskraften för staden i sig" skriver insändarskriventerna.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2021-09-23 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på artikeln "Planen: Göra omdiskuterade parken attraktivare" 23/6-2021.

Den är redan en mycket välbesökt och levande del av Vadstenas parker och flitigt använd av barn- och skolgrupper, för gymnastik och träning, bollspel, picknick samt vistelse och promenader, med eller utan hund.

Den är givetvis också en rekreativ utemiljö för boende i Asylen, det nya trygghetsboendet Kalkhagen och hela Vadstena.
För boende intill och för oss som dagligen vistas där, överensstämmer inte beskrivningen i artikeln med verkligheten. Att däremot bättre tillvarata och utveckla den vackra och unika resurs i form av parkmiljö, som många invånare och turister värdesätter, är en god idé.

Slotts- eller Kungsträdgården, som den tidigare benämns, är en av de äldsta parkerna i Sverige, anlagd 1545 i samband med slottets tillkomst, har höga natur- och kulturvärden och är en del av slottsmiljön. Det är ingen nyhet att nyinflyttade och turister lockas till Vadstena av dess skönhet och vackra läge vid Vättern. 

Att förstärka och förbättra parken som landmärke ökar därmed attraktionskraften för staden i sig, men det som tillförs – förutom återplantering av tiotalet träd (enligt VFAB:s successionsplan) – i form av nya träd, buskar och blommor, måste göras med kompetens och överensstämma med den engelska parkens karaktär. Den viktiga skötseln kan inte heller nog poängteras. 

Man kan låta sig inspireras av andra slottsparker likt Sofiero och Kalmar slottspark, vilka i sig årligen lockar tusentals besökare. Förslagsvis kan man på ett trevligt sätt skylta upp med information om kvarteret Asylens spännande byggnads- och trädgårdshistoria och därmed skapa ett vidare intresse för sambandet med slottets och Vadstenas historia. Kanske till och med fladdermössen kan få en skylt?

Att föreslå grillplats är att lägga ribban alldeles för lågt och utan att till fullo se och förstå vilken potential man besitter, om det hanteras rätt. Platser med grillar blir ett tillhåll och medför en icke önskvärd nedskräpning och brandrisk. För många gångstigar fragmentiserar parken.

Ska man sätta dit skulpturer bör man nog hellre tänka Carl Milles och kvalitet än modern konst – staden har redan en skulpturpark. Allt har sin plats. Lyft blicken, höj ambitionen och inspireras av det bästa. Vadstena och Asylenparken förtjänar det!