Nu har kommunen och andra aktörer lovat att agera. Det är hög tid att både myndigheter och invånare tar ansvar för att skapa trygghet.
De som skjuter fyrverkerier olagligt eller sprider dem till minderåriga måste ställas till svars. Förra året skadades flera ungdomar när fyrverkerier med avsikt riktades mot dem. En skrämmande händelse som inte får upprepas.
Bland åtgärderna som nu utlovats finns väktarpatruller, och polisen ska kontrollera försäljning av fyrverkerier. Kameror har också satts upp i Charlottenborgs centrum för att identifiera gärningspersoner. Bostadsstiftelsen Platen tar sitt ansvar genom att öka tryggheten i sina bostadsområden och försöker driva igenom ett förbud mot fyrverkerier i hela Motala tätort.
Problematiken drabbar inte bara de som missbrukar fyrverkerier, utan också dem som vill fira på ett ansvarsfullt sätt. Myndigheter, särskilt polisen, måste agera, trots att deras resurser är begränsade. Om problemet inte prioriteras riskerar situationen att eskalera. Samtidigt har vi invånare ett ansvar att anmäla olaglig fyrverkerianvändning och agera för att stärka tryggheten.
Problemen har varit särskilt tydliga i Charlottenborg, där polisen tidigare har valt att sitta kvar i sina fordon. I år hoppas vi på en tydlig förändring.
Nyårsafton ska vara en tid för glädje och firande, men aldrig på bekostnad av säkerheten. Fyrverkerier ska användas med respekt inte som ett redskap för kaos och rädsla. Låt oss tillsammans se till att nyåret blir både säkert och festligt för alla i Motala.
Låt oss tillsammans se till att nyåret blir säkert i Motala
Motala står inför ännu ett nyårsfirande, och förhoppningen är att det ska bli tryggare än tidigare. Fyrverkerier, som ofta används vårdslöst och farligt, har orsakat både skador och oro.
Nyårsafton ska vara en tid för glädje och firande, men aldrig på bekostnad av säkerheten, skriver insändarskribenten.
Foto: Carl Karlsson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.