Det har skrivits och pratats en del om El Sistema i Motala i tidningar och på sociala medier de senaste veckorna, på grund av det nedläggningshot som finns mot verksamheten. Jag vill lyfta lite av det som skrevs i underlaget för beslut och som sedan ledde till att verksamheten startade hösten 2014.
Bland annat ska El Sistema "bidra till ökad måluppfyllelse i berörda skolor". I ämnet musik vågar jag nog påstå att de barn som får ta del av musikundervisningen i El Sistema ges goda förutsättningar att nå målen i det ämnet.
Men om vi då tittar på några av de övriga mål som utredaren tog fram, vad är El Sistemas uppdrag?
”El Sistema ska göra skillnad för många barn som får möjlighet att utvecklas på ett nytt sätt genom musiken och gemenskapen i orkestern eller kören”. Vi träffar över 500 barn varje vecka.
” El Sistema ska ge familjer en möjlighet att vara en aktiv och attraktiv del av kulturlivet och därmed bryts utanförskapet”. Vi vet att tidiga insatser i barns liv och en meningsfull fritid är framgångsfaktorer när det gäller att motverka utanförskap. I rapporten Utanförskap och unga från 2022, där man belyser frågan ur ett socioekonomiskt perspektiv, kan man läsa, ”Rätt, tidiga insatser kan vara avgörande". Att få tillgång till en verksamhet som El Sistema borde alltså inte kunna tolkas som någonting annat en möjlighet att vara en aktiv del av kulturlivet och ett steg mot att bryta utanförskap.
”El Sistema ska bidra till att göra samhället mer socialt hållbart, stärka demokratiutvecklingen och öka integrationen”. Det är en demokratifråga och en rättighet för våra barn att ha tillgång till en meningsfull fritid.
Att få åka till Norrköping och spela tillsammans med professionella musiker i en symfoniorkester, att besöka det stora musiklägret Side-by-side och spela inför tusentals åskådare, att få förebilder som visar att det du kanske drömmer om är möjligt att uppnå, handlar om både demokrati och integration. Att vara en del av ett sammanhang, att räknas med, att synas och ta plats i samhället - om inte det är att göra samhället mer socialt hållbart, stärka demokratiutvecklingen och öka integrationen, så vet jag inte vad.
”El Sistema ska utveckla samarbetsförmågan hos eleverna". Det är precis det här vi arbetar med. Vi har under de nio år vi byggt upp den här verksamheten skapat relationer och byggt upp förtroenden, både med barnen i verksamheten och med deras familjer. I de båda områden där vi verkar, är El Sistema ett begrepp. Små barn som går i förskolan och ser sina femåriga kamrater få gå till El Sistema-lektion, längtar tills det är deras tur.
PISA-chefen, Andreas Schleicher, som själv valde en naturvetenskaplig bana och har ägnat en stor del av sitt liv åt standardiserade tester, säger i Grundskoletidningen #6 2019 att han varit noga med att exponera sina egna barn för upplevelser inom musik och konst. Och vi gör också just det Andreas Schleicher pratar om, vi exponerar barn och unga för musik och andra konstformer. Och det är ju precis det - att du får bli exponerad för olika saker för att sedan kunna välja din väg och det som passar dig. ”De sociala, kreativa och emotionella förmågorna är de som kommer att bli viktigast för att dagens unga ska bli förberedda på framtiden. De här förmågorna är också de svåraste att greppa, definiera och mäta”, säger Andreas Schleicher vidare.
Så låt oss få fortsätta att utveckla dessa förmågor hos våra elever – då kommer de att kunna gå in i framtiden väl förberedda.