Lärare kanske tror att vi har all fritid i världen

Det här är en vanlig vardag för mig och för många andra.

"Jag kan inte utnyttja min lilla fritid lika mycket som jag vill" skriver insändarskribenten.

"Jag kan inte utnyttja min lilla fritid lika mycket som jag vill" skriver insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2022-03-20 09:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vaknar runt halv sju och är oftast väldigt trött, så jag vill helst bara dra över täcket över huvudet och somna om. Även fast att jag försöker låtsas för mamma och säga att jag bara kan vara hemma idag, så får jag såklart inte det. Jag går upp och måste fixa mig inför dagen och klockan drar iväg. Jag får ta med mig frukostmackan till bilen och sedan är jag framme i skolan.

Jag träffar mina kompisar och är redo för första lektionen, jag är trött och lutar mig trött mot väggen. Äntligen är lektionen klar, det känns som att vissa lärare bara pratar långsamt och tråkigt och inte förstår hur tråkigt det är att lyssna på dem då. På den tio minuter tills nästa lektion går jag och byter böcker i skåpet och dricker ett glas vatten. 

Nästa lektion är lång och det är kallt, jag är trött jag förstår nästan ingenting. Det är engelska som jag verkligen inte förstår, jag blir trött och irriterad när jag ska fråga läraren återigen om att få gå på toa. Hon nickar och ser på mig irriterat och jag går ut ur klassrummet för att få energi i mig. Jag är trött på att den här läraren varenda lektion ska göra det så tråkigt, det skulle vara roligt med förändring nån gång. Jag har panik för att jag inte vågar fråga om hjälp för mycket, och att hon ska bli irriterad på mig och att alla ska tycka jag är dum.

Det är lunch och det är helt okej mat, de andra sitter och pillar i maten och tycker såklart att det är så äckligt. För att man ska hinna i samma takt så måste jag äta fort för att hinna med dem som sitter och är trötta på att vänta. Efter skolan går jag på träningen, där är jag trött och hungrig och när jag kommer hem är mamma snart klar med maten. Jag äter upp och vill spendera lite tid med min familj, så jag kollar på tv med min lillebror. 

Sedan är jag trött och ska gå upp till mitt rum. Jag ser jag alla kläder som ligger överallt. Jag måste städa rummet och tvätta min kläder. Efter det tar jag en dusch och borstar tänderna. När jag ligger i sängen och beredd på att somna kommer jag på glosorna tills imorgon och matteprovet. Jag har inte pluggat till något av det eftersom jag har varit så stressad med mina förra prov och läxor. Jag sitter uppe till ett på natten och pluggar och sedan somnar. Jag vaknar och är svin trött och tänker hur ska jag klara av denna dag. 

 

Det jag vill får fram är att lärarna i skolan borde göra undervisningen roligare, om de skulle kunna göra förändringar skulle jag ha mer energi på lektionerna. Vissa lärare ger mycket läxor och sätter upp mycket prov kort inpå varandra. Jag kan inte utnyttja min lilla fritid lika mycket som jag vill. Jag förstår att man måste ha läxor och prov för att lära sig, men jag vill att lärare också kan ha respekt för att eleverna inte bara kan sitta och plugga när man är hemma.