Lång väntan på transport

Hemfärd. Den som behöver liggande sjuktransport bör räkna med lång väntetid, skriver Stefan Saleteg.

Hemfärd. Den som behöver liggande sjuktransport bör räkna med lång väntetid, skriver Stefan Saleteg.

Foto: Anders Rörby

Insändare2016-12-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är inte den som brukar skriva insändare för att klaga om ditt och datt. Idag är det vanligt att spy galla över något man inte gillar eller sprida sanningar som är ytterst subjektiva. Jag har även den största respekt för dem som viger sitt liv till att försöka se helheten, agera ombud för sina medborgare, påverka den upplevda verkligheten till något bättre och samtidigt få utstå en massa kritik inte minst från anonyma troll uti våra digitala skogar.

För ett antal år sedan blev jag lite politiskt intresserad i och med att jag fick en ganska brutal insikt i hur en upphandling av äldreomsorg i praktiken kantrade i enorma kvalitetsbrister i form av medicinsk inkompetens, bristande ledarskap och en helt vilseledande information till anhöriga inför övertagandet av verksamheten. En till mig närstående gjorde då den sista resan i livet under några år via hemtjänst, offentlig sjukvård, korttidsboenden, vård- och demensboende. Ett bittert minne som för alltid kommer att finnas där. Samtidigt som sorgen, tillkortakommanden och otillräckligheten gjorde sig påmind träffade jag i verksamheterna underbara människor som stod upp för sin yrkesstolthet och förmedlade kärlek till de människor de var satta att vårda. Redan där såg jag även den avsaknad av anhöriga som många gamla får lida av.

Nu har återigen en nära anhörig fått uppleva en omsorg som inte kan svara mot de behov som finns. När en gammal människa råkar ut för en olycka i form av till exempel ett fall brukar ambulanstransport till sjukvårdsinrättning och sedvanlig omplåstring följa. När sedan omplåstringen är färdig kallas patienten för medicinskt färdigbehandlad och skall då transporteras tillbaka till ordinarie boende som kan vara hemmet eller ett äldreboende. För gamla multisjuka och i många fall även dementa är liggande sjuktransport det enda transportsättet. Om olyckan sker kvällstid eller nattetid väntar nog oftast timmar av ändlös väntan på transport. Min egen erfarenhet var 5 timmar tillsammans med mycket sjuk anhörig. Själva transporten tog sedan 5 minuter eftersom avståndet endast var några hundra meter. I mitt fall hade den anhörige mitt sällskap, men de som arbetar i verksamheterna vet att det ofta inte är så.

Är det allmänt känt att det nattetid i hela region Östergötland endast finns en liggande sjuktransport? En person skall täcka upp behovet nere i Kisa, uppe i Finspång, på Vikbolandet och de större centralorterna i länet. Kan ni tänka er känslan av att inte räcka till för någon? Dessa hjältar som tillbringar sina nätter med multisjuka, olycksfall och tragedier vet om det här och lider ofta i det tysta med sina patienter. Det är inte personerna som arbetar på golvet i vården det är fel på. Det ligger på en annan nivå. På Falcks hemsida kan jag läsa följande: "Verksamheten med liggande sjuktransport i Östergötland är Sverigs modernaste sjuktransportlösning. Sjuktransportbilarna är modernt utrustade och i avtalet har Falck ett helhetsansvar för verksamheten och ansvarar för både dimensionering och dirigering."

Tänk vad skönt det är att någon tar ansvar och att det finns ett avtal som våra sjukvårdspolitiker kan skylla på. Det gör ju att vi alla andra som inte blir drabbade kan sova gott om natten. Ta hand om era gamla! De är värda det.

Stefan Saleteg

Läs mer om