Lalandias effekt på miljön

Vattenbrist. Skribenten tycker att kommunens beslut att tillåta bygget av ett vattenland samtidigt som man uppmanar sina invånare att spara vatten är paradoxalt.

Vattenbrist. Skribenten tycker att kommunens beslut att tillåta bygget av ett vattenland samtidigt som man uppmanar sina invånare att spara vatten är paradoxalt.

Foto: Peter Jigerstrom

Insändare2017-07-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lalandia ( ett danskägt privat börsföretag) har tecknat ett avtal med Motala Kommun, gällande köp av mark för etablering av semesteranläggning vid Varamons södra delar; ett naturskönt exklusivt strandnära område som idag ägs av Motala Kommun.

Den planerade anläggningen ska bland annat innefatta inomhus-vattenland, olika sport och fritidsaktiviteter samt 550 fritidshus. Området omfattar cirka 280.000 kvadratmeter markyta som nu kommer att övergå i danska, privat ägo! Jag har hört att man räknar med cirka en halv miljon besökare per, det vill säga i genomsnitt 40.000 besökare per månad, vilket motsvarar en befolkningsmängd av Motala stads storlek.

Jag förtydligar detta en gång till - all mark och bebyggelse (förutom en eventuell kommunal simhall) kommer nu att övertas av ett utländskt privat bolag. Vad händer vid en eventuell konkurs eller andra förändrade omständigheter? Det finns redan skräckexempel runt om i världen där liknande anläggningar står som spökstäder efter konkurser och ingen kan göra något i efterhand. Vem tar ansvar då? Motala Tillväxt? Kommunpolitiker?

När en anläggning av detta slag planeras så inställer sig omedelbart ett antal frågor och funderingar, inte minst ur miljösynpunkt. Vi ”vanliga” medborgare” uppmanas till återhållsamhet gällande både vatten och el. Vi ska inte diska under rinnande vatten, inte duscha så ofta eller länge, inte vattna gräsmattorna och så vidare. Samtidigt accepterar man en semesteranläggning som bygger med ”vatten-tema”, och det måste vara enorma mängder vatten som förbrukas varje dag och som dessutom ska renas.

Är det verkligen motiverat att förbruka så mycket färskvatten för ren nöjesverksamhets skull? Fanns det inga kritiska röster under projektets gång? Har inte Miljöpartiet några synpunkter? Man behöver inte vara negativ men man bör vara kritisk. Som ung hade jag säkert blivit överlycklig att man ville göra något av typen Lalandia; nu många år senare och förhoppningsvis mer klok och erfaren så blir jag minst sagt tveksam.

Det rapporteras dagligen om vattenbrist samt slöseri med rent, fint dricksvatten och det rimmar illa, att i dessa miljötänkande tider, anlägga ett gigantiskt badlandskap. Man kan även fundera över annan miljöbelastning såsom avgaser, buller och nedskräpning.