En gemensam nämnare för alla jag pratat med är att ingen, absolut ingen, motsätter sig att Lalandia etablerar sig i Motala. Däremot anser de att bostadsområdet Varamon är fel plats. I dagsläget har dock en del även börjat fundera på om det är ett turistkoncept som ligger i tiden med tanke på energiförbrukning, miljöpåverkan och smittspridning. Här följer några av de argument som sakägare framfört till Mark- och miljödomstolen.
Strandskyddet är en mycket viktig parameter i ärendet. För att häva strandskyddet måste det föreligga synnerliga skäl. De klagande, som jag pratat med, anser att byggnation av fritidshus i form av bostadsrätter (turistbostäder) inte kan anses utgöra synnerliga skäl samt att kommunen ej anvisat lokaliseringsalternativ.
Turistkonceptet kommer medföra ett mycket stort flöde av biltrafik i Varamon. Med en beräkning om 650 000 besökare till Lalandia (källa: Lalandia) och 150 000 till simhallen (källa: Motala kommun), totalt 800 000 besökare per år plus alla varutransporter, blir ökningen av biltrafiken extremt omfattande. Biltrafiken och alla föroreningar av ljud, ljus och buller anses ge en negativ påverkan av såväl miljö som på människors hälsa. De klagande hävdar att boendemiljön blir drastiskt försämrad. Enligt PBL (plan och bygglagen) ska hänsyn tas till både det allmänna och även till enskilda intressen. PBL anger även att planläggning av mark inte får innebära fara för människors hälsa och säkerhet eller innebära betydande olägenhet.
Områdets karaktär kommer förändras genom byggnaders storlek och höjd. Varamon karaktäriseras idag av låg bebyggelse och småskalighet. Enligt gällande ÖP (översiktsplan) finns angivet att man ska eftersträva att bevara områdets karaktär och att bebyggelsen måste anpassas till Varamons öppna karaktär av naturmark och att bebyggelsens skala och omfattning ska hållas nere. Detaljplanerna strider mot gällande ÖP vilket de klagande påtalat.
Ytterligare sakskäl som framförts är att planerna utgör ett hot och förstör livsmiljön för många nattaktiva arter genom all tillkommande belysning och ljussättning av byggnader. I området finns fladdermöss. Alla fladdermöss är fridlysta och skyddas av artskyddsförordningen. Fladdermöss skyddas också av Eurobat-konventionen. Att fladdermössen är små saknar relevans – de är fridlysta!
Frågan om påverkan av Vättern har belysts då sjön är dricksvattentäkt för cirka 250 000 invånare. Markområdena som detaljplanerna avser ligger mycket nära eller i direkt anslutning till Vättern och alla områden sluttar ner mot sjön. All avrinning och allt dagvatten kommer till sist rinna ut i Vättern. Även om dagvattnet renas kommer föroreningsmängden öka i ett långt perspektiv. Att ytterligare förorena en vattentäkt står i strid med EU:s ramdirektiv för vatten. Syftet med reglerna är att förbättra och skydda vatten så att vi kan säkra tillgången på dricksvatten och bevara naturliga miljöer.
Jag tycker att de som överklagat har lyft blicken lite längre än till sin egen horisont. De anser att en etablering av Lalandias turistkoncept i och direkt gränsande till bostadsområdet Varamon kommer medföra negativa konsekvenser för människor, djur, växter, miljö, vatten och även för områdets karaktär i ett så stort och omfattande perspektiv att det måste förhindras.