Lalandia: Vi bör välkomna tillväxt

Utveckling. Motala behöver  nya verksamheter och fler arbetstillfällen, menar skribenterna.

Utveckling. Motala behöver nya verksamheter och fler arbetstillfällen, menar skribenterna.

Foto: Åke Karlsson

Insändare2017-08-17 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot bakgrund av de inlägg som har publicerats på denna insändarsida kan vi inte undgå att dessas inställning i grunden bygger på ett ifrågasättande av tillväxt och utveckling. Någon undrar lite misstänksamt om ”vart pengarna tar vägen”? Samtidigt insinuerar en annan att ”vi” istället borde göra ”något eget” med den attraktiva mark som Motala kommun nu har tecknat markansviningsavtal om.

Låt oss börja med att slå fast att tillväxt behövs. Förbättrad infrastruktur, fler besökare, fler företag och fler invånare. Vi i Motala vet detta bättre än någon annan kommun. Sedan millennieskiftet har vi förlorat ca 4 000 arbetstillfällen och de mediala rubrikerna har varit av tydlig kriskaraktär. Framtidstron har varit i botten. Och vänt. Vid vändningen för cirka fem år sedan konstaterade vi att utan tillväxt får vi ett avstannande samhälle med minskade resurser och lägre framtidstro. Vi skulle bli en kommun där människor vare sig vill bo och ännu mindre utvecklas i.

Så ”vart tar alla pengar egentligen vägen”? Våra företag bidrar idag till en mängd skatteintäkter och avgifter för vårt offentliga samhälle. Till detta tillkommer även företagens medarbetare som också de bidrar med skatt på arbete. En stor del av ”pengarna” kommer tillbaka till dig och mig genom vårt offentliga välfärdssystem. För att fortsätta kunna ta del av detta skatteunderlag krävs det att vi alla skapar så goda förutsättningar som möjligt för våra företag och företagare och gemensamt bidrar positivt till vårt företagsklimat.

I etableringsärendet av Lalandia handlar det alltså om ett företag som i ett slag skulle bli kommunens största – sett till antal arbetstillfällen. Med tanke på bolagets verksamhet, som bygger på att attrahera besökare skapas även goda förutsättningar för andra företag i Motala att växa.

Vi måste därför göra oss attraktiva för både våra befintliga och inkommande företag. Det blir vi genom att vara pro-aktiva, snabba och ge tydliga besked. Genom att vara positivt inställda, serviceinriktade och öppna för dialog blir vi också bra ambassadörer för våra företag. Då skapas jobb och skatteintäkter. Och med detta också framtidsmöjligheter. Och ambassadörerna är många. Kanske var du en av de cirka 7 000 besökarna på Motala Expo 2017? Då vet du vad vi pratar om.

Av flera insändare att döma är det lätt att få uppfattningen om att bolaget i fråga redan har beslutat sig för en satsning och att etableringsbeslutet enkom ligger på våra invånare och våra förtroendevalda. Så är givetvis inte fallet, utan det hela bygger på ett samspel och en ömsesidig vilja. Nuvarande steg handlar om att utreda huruvida man kan få möjlighet att bygga och utveckla det koncept man önskar. För detta krävs genomförande av en detaljplaneprocess som bland mycket annat kommer att belysa frågor som trafik-, och miljökonsekvenser.

Så frågan är hur positiva, snabba och bra ambassadörer är vi? Och vilka signaler vill vi skicka, dels till Lalandia A/S och dels till kommunens övriga lokala företag?