Lägg inte ned Slottsgränd!

Förskolan Slottsgränd hotas av nedläggning, vilket upprör insändarskribenten.

Förskolan Slottsgränd hotas av nedläggning, vilket upprör insändarskribenten.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-10-20 12:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag tillsammans med min familj valde att flytta till Motala tog jag genast kontakt med barnomsorgshandläggarna i kommunen. Jag möttes då av beskedet att det var minst ett års kötid för att få plats på någon av förskolorna i området, då de är populära och omtyckta. Bildningschefen Anders Pantzar skriver i informationsbrevet ”…barnen får plats i närliggande förskolor. Målsättningen är att hålla samman befintliga barngrupper på respektive förskola och att pedagoger följer med barngrupperna.” Det låter i mina öron som en naiv utopi, då köerna redan idag ringlar sig långa i området. I vilken lokal, som ligger i närheten, är tanken att alla barn från Slottsgränd ska placeras i sin befintliga barngrupp? 

Om Slottsgränd läggs ner blir det tredje omplacering för vår yngsta dotter inom två år. Små barn behöver inte många olika omsorgspersoner, utan mår bättre och knyter an till ett fåtal som de känner sig trygga med. De kan bli oroliga av att gå till förskolan och inte veta vem som möter dem i dörren. Pantzar skriver i informationsbrevet ”Större förskolor och skolor ger en mer flexibel organisation. Det skapar större möjligheter att ge barn och elever rätt stöd och förutsättningar.” Vad finns evidensen i detta? Rätt stöd för att nå läroplansmålen får barn i lugna miljöer, av pedagoger som har en bra arbetsmiljö. 

Den sociala och fysiska miljön är grunden för utveckling och lärande för ett barn. Antal barn i gruppen och förskolans lokaler har stor betydelse för gruppens välbefinnande och lärande. Organisationer i form av stora arbetslag innebär riskfaktorer för barn, bland annat försvårar många barn i gruppen pedagogernas möjligheter till att se varje barns behov och det bidrar även till en sämre språkutveckling för barn. Forskning visar även att en liten barngrupp med få vuxna är bättre än en stor grupp med många vuxna (Skolverkets rapport nr. 433, 2016) vilket blir en direkt motsägelse mot att våra barn skulle få ”bättre stöd och förutsättningar” då den nya omorganisationen förespråkar stora barngrupper med fler pedagoger. 

Om Slottsgränd läggs ner kommer köerna i de närliggande förskolorna växa, vilket leder till fler omplaceringar, då ingen i området längre får möjlighet att få sitt förstahandsval. Dessa omplaceringar kommer i sin tur påverka både pedagoger och barn i både de nya och tidigare barngrupperna. I väntan på plats i en förskola nära hemmet, kommer dagarna bli längre på ”den tillfälliga” förskolan, för både pedagoger och barn, då föräldrar kan behöva åka över halva stan för att hämta och lämna sina barn. Slottsgränd fyller idag ett stort behov, och de långa köerna till dessa mindre förskolor vittnar om att det behövs fler mindre förskolor i vår kommun, inte färre!