L kan aldrig samarbeta med ett antiliberalt parti

Vi har varit aktiva i Liberalerna, tidigare Folkpartiet liberalerna, och haft förtroendeuppdrag på både lokal och central nivå.

"Sveriges liberala parti har varit vakthund mot såväl nazismen som socialismen" skriver insändarskribenterna.

"Sveriges liberala parti har varit vakthund mot såväl nazismen som socialismen" skriver insändarskribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-03-19 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett parti med stolt historia som genomförde allmän och lika rösträtt för 100 år sedan.

Linjen i partiet har alltid varit socialliberal med stark betoning på utveckling av demokrati, sociala reformer utan socialism, en anständig marknadsekonomi, jämställdhet mellan kvinnor och män, rättssäkerhet, fri kultur och goda villkor för företag och anställda samt internationell solidaritet.

Sveriges liberala parti har varit vakthund mot såväl nazismen som socialismen. Liberaler som Torgny Segerstedt i kamp mot nazism och Per Ahlmark mot kommunism, antisemitism och liknande auktoritära strömningar. Partiet har varit en garant för den liberala samhällsmodellen i Sverige.

Runt om i världen växer nationalistiska och främlingsfientliga krafter som vill förändra det fria och öppna samhället. I Sveriges riksdag representerat av Sverigedemokraterna vars politiska ambitioner går stick i stäv med det vi liberaler står för. Partiet är vår huvudmotståndare.

Liberalernas nya partiledning öppnar nu för att efter valet 2022 samarbeta med SD genom att vilja ingå i en borgerligt konservativ regering som tar stöd av detta antiliberala parti. Liberalernas partiråd kommer den 28/3 ta ställning till detta.

Vi avråder å det bestämdaste från denna för Sverige farliga inriktning. Att teckna avtal med SD och släppa in dem i regeringskansliet, som moderatledaren föreslår, kommer att ge de destruktiva krafterna ökad makt i vårt land.

 

Liberalernas värdegrund så som den är uttryckt i partiprogrammet, är oförenlig med att inleda ett organiserat samarbete, utgöra regeringsunderlag eller förhandla statens budget med partier med extrema värderingar.

Glädjande nog finns det en stark minoritet i Liberalernas partistyrelse som bestämt motsätter sig partiledningens förslag. Ute bland partimedlemmarna finns också stark kritik mot förslaget.

 

Vi uppmanar nu partirådet att slå fast att Liberalerna ska gå fram som ett självständigt socialliberalt alternativ inför valet 2022.