Svar på ”Vem ska ha den dyra medicinen?”, 15/2.
Kerstin Tilly undrar varför Region Östergötland säger nej till ett läkemedel som används för att behandla Duchennes muskeldystrofi. Läkemedlet har i kliniska studier visat sig ha en begränsad effekt och priset är mycket högt, mellan 1,4 och 14 miljoner kronor per patient och år, beroende på kroppsvikt. Region Östergötland, liksom övriga landsting, följer nationella rekommendationer för nya läkemedel. För det aktuella läkemedlet innebär det att det endast är patienter som ingått i studien och där läkemedlet haft någon effekt som får det i dag.
Vi och övriga landsting inväntar en hälsoekonomisk värdering av läkemedlet från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och ser också att det är nödvändigt att på nationell nivå förhandla med läkemedelsföretagen om priser på dessa mycket dyra läkemedel.
Vi har all respekt för att berörda patienter och deras närstående kan ha svårt att acceptera de ställningstaganden som landsting och regioner måste göra kring behandlingar. Hälso- och sjukvården följer den övergripande principen om en jämlik hälso- och sjukvård där resurserna ska fördelas utifrån patienternas behov.
Samtidigt måste vi utvärdera vilken effekt olika behandlingar har och se till så att kostnaden för den effekten är rimlig. Om ett läkemedel har en god effekt kan en hög kostnad vara motiverad. Det här är svåra avvägningar mellan kostnader och nytta för en enskild patient i förhållande till alla andra patienters behov.
Martin Magnusson
vårddirektör och chefläkare
Region Östergötland