"Kommunledningen håller sig inte till sanningen"

Kommunledningen framför flera felaktiga påståenden – medvetet eller omedvetet – i fredagens MVT.

Silon håller på att rivas. Men protesterna fortsätter.

Silon håller på att rivas. Men protesterna fortsätter.

Foto: Karl Magnus Moulin

Insändare2025-02-24 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avsaknad av beslut

För att genomföra en större förändring i en kommun krävs att beslut fattas av kommunens högsta instans, i KF - kommunfullmäktige.       Inget beslut har tagits i KF om rivning av silon. Det finns inte heller något beslut i kommunstyrelsen där står att silon ska rivas. Den rivning som nu har påbörjats saknar alltså beslut både i KF och KS. Det i sin tur betyder att demokratin och relevansen i de efterföljande besluten kring silon har satts ur spel och saknar grund. 

Avsaknad av utredningar

Det normala vid en större förändring är att utredningar utförs för att belysa olika konsekvenser och alternativ. Resultatet av dessa utredningar ligger sedan till grund för ett beslut. Några sådana utredningar/analyser har inte gjorts. Kommunledningen har i stället godtyckligt bedömt att det är tekniskt och ekonomiskt svårt att bygga bostäder i silon.

Ekonomin i silon 

År 2024 var SCBs nybyggnadskostnadsindex i landet 48 000 kr/m2 för byggnation av nya bostäder. Uppdaterade kalkyler från november 2024 (källa Östgöta Byggstatik AB) visar att man kan bygga 40 - 60 äldreboenden i silon, 50m2, för 32 000 kr/m2, detta genom att använda befintliga stommar och material. Det finns en besparingspotential på 20-40 mkr om man bygger äldreboende i silon, något som i slutändan kommer skattebetalarna/hyresgästerna till godo. Detta faktum negligeras och nonchaleras av kommunledningen. 

Miljökonsekvenser

Mycket av den miljöbelastning som byggande av bostäder förorsakar i form av tillverkning av betong och armeringsjärn mm är redan avklarat, om man använder silon för byggnation.

Byggs inte bostäderna för äldreboende i silon kommer de troligtvis att byggas på jordbruksmark, vilket är mycket negativt ur miljösynpunkt. 

Positiv runt-omkring-miljö för de äldre som bor i silon. Centralt - gångavstånd till butiker och näringsställen. Bättre puls för handeln. Att jämföras med att bygga äldreboende på t ex Norra Kvissberg, långt ifrån centrum. 

Vadstena kommun har tagit beslut om att tillämpa Agenda 2030för bättre hållbarhet. Hur rimmar detta mot det ovan sagda?

Kultur

Kulturföreningen Ugglan har skickat in en JO anmälan som grundar sig på att Vadstena kommun är skyldig enligt lag att göra en ordentlig utredning avseende silobyggnadens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värde. Ingen sådan utredning har gjorts av Vadstena kommun.

Motiv för JO anmälan och polisanmälan

Kommunledningen, kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören i Vadstena kommun, har gett klartecken för rivning av silon, något som saknar beslut i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och som även saknar beslutsunderlag/utredningar för beslut.

Tankesmedjan Runda Bordet

Christer Angantyr, Fredrik Fagrell,  Anders Agnemar, Ryno Berg, Peter Nilsson, Per Olai, Lars Erik Andersson och Jonny Brorsson