Kommunens svar om Lalandia

Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering, besvarar frågorna gällande frågorna kring den planerade kommunala simhallen i samband med Lalandia.

Lalandias planerade huvudanläggning i Motala.

Lalandias planerade huvudanläggning i Motala.

Foto: Motala kommun

Insändare2021-02-10 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle vilja ha ett rakt svar på varför en kommunal simhall skulle ha med Lalandias Aquadome att göra. Två aktörer en privat och sedan kommunen. Varför skall simhallen och aquadomen ligga tillsammans?

Svar: Anledningen till att kommunen, tillsammans med Lalandia planerar ett gemensamt projekt är för att få synergieffekter av varandras anläggningar och därmed kunna erbjuda en badanläggning med större utbud mot vad som skulle finnas om kommunen bygger en helt friliggande simhall.

Är det av rent tekniska skäl typ reningsverk vattentillgång eller va beror det på?

Svar: Anläggningarna kommer att ha helt separata teknikutrustningar.

Hur har man tänkt med en gemensam entré? Skall det vara separata receptioner en där kommunal personal skall jobba och än där Lalandias personal skall jobba?

Svar: Exakt hur entrén och receptionsfunktionen ska se ut och användas är inte klarlagt ännu. Inriktningen är att besökaren ska uppleva anläggningen som en och där kunna välja att ta del av antingen äventyrsbad, motionssim/simskola eller välja en kombination av dessa.

Ligger inte den tänkta kommunala simhallen på en stadsäga och Lalandias aquadome på en annan eller har jag fel? Om så är läget kan man då bygga ihop två fastigheter för att få en gemensam entré.

Svar: Det är möjligt att bygga ihop två fastigheter över fastighetsgräns. Avtal kommer att skrivas som reglerar drift och underhåll av gemensamma delar.

Nästa fråga är också påtalad tidigare men jag kan inte läsa mig till något svar av kommunen. Varför blev det inte några fler aktörer tillfrågade om att etablera sig i Varamon, eller gjordes det och i så fall till vem? 

Svar: Marken i Varamobaden är direktanvisad till Lalandia utifrån deras unika koncept och den helhetslösning de etablerar.

Och till sist fråga nummer tre som säkert fler än jag undrar över. Hur kan man köpa in Wetternbyn 20 stugor för 22 miljoner och sedan sälja dem för 1,3 miljoner för att ge mark till Lalandia?

Svar: Marken och stugorna är två olika värden i fastigheten där Wetterbyn finns. Efter försäljning och flytt av stugor är marken kvar i kommunens ägo och har ett marknadsvärde som är inräknat i den köpeskilling som är avtalad med Lalandia.

Är det tillåtet av kommunen att gynna ett enskilt företag på detta sättet att ligga ute med så mycket pengar tills att alla detaljplaner och köpeskillingen erlag? 

Svar: Det är tillåtet att som kommun investera i sin egen ägda mark och förädla marken för att vid senare sälja den till det marknadsvärde som en antagen detaljplan bidrar till.