Kommunen bör fortsätta samarbetet med Solör

"Bit i det sura äpplet! Alla gör vi våra misstag – gör en förlikning så fort som möjligt" skriver insändarskribenten.

"Ni hänvisar till Solörs monopolställning när det gäller den höga prissättningen. Finns det inte risk att MSI/Tekniska Verken får samma monopolställning, när väl samarbetet är igång?" skriver insändarskibenten.

"Ni hänvisar till Solörs monopolställning när det gäller den höga prissättningen. Finns det inte risk att MSI/Tekniska Verken får samma monopolställning, när väl samarbetet är igång?" skriver insändarskibenten.

Foto: Katarina Hydén

Insändare2022-01-03 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ert svar till undertecknad nämnde ni i svepande ordalag att det rådde total enighet i Solörfrågan. Så är det inte – båda oppositionspartierna reserverade sig för beslutet att säga upp samarbetsavtalet och att stämma Solör. Detta kan man tydlig utläsa i kommunstyrelsens protokoll 20210317 och 20210421.

Varför ljuger ni för oss skattebetalare?

Kommunens politiska majoritet säger att en avgörande faktor för uppsägningen var Solörs höga prissättning. Vi hoppas att man även har tagit hänsyn till att vi under alla år som kunder haft problemfri drift och god service – något som har stort värde i ett samarbete och som kostar.

Kommunen och VFABs fastigheter har sagt upp avtalet med Solör. Hur har prisbilden förändrats – har priset höjts så påverkar det hyresgästerna på VFAB och oss skattebetalare? Och hur kommer det att påverka prissättningen för oss kvarvarande kunder i Vadstena? Kommer Solörs fasta kostnader att slås ut på en mindre volym – och därmed högre priser?

Ni hänvisar till Solörs monopolställning när det gäller den höga prissättningen. Finns det inte risk att MSI/Tekniska Verken får samma monopolställning, när väl samarbetet är igång? Vi kan då - om möjligt - bli ännu mindre kunder i MSI/Tekniska verkens ögon - än i Solörs.

Majoriteten beskriver Solörs huvudägare som ett utländskt riskkapitalbolag. Men bland ägarna finns också flera svenska pensionsstiftelser – Första AP-fonden, Tredje AP- fonden och Fjärde AP-fonden. Dessa har helt nyligen utökat sitt ägande i Solör i betydande utsträckning genom att förvärva aktierna i riskkapitalbolaget Highview. Det är många arbetstillfällen som skapas med utländskt ägande, så även i Vadstena.

Vi har en väl fungerande fjärrvärmeanläggning i Vadstena. Och där både Solör och Vadstena kommun har investerat tungt. Bit i det sura äpplet! Alla gör vi våra misstag - gör en förlikning så fort som möjligt, innan advokatkostnader och andra kostnader skenar all världens väg – som vi skattebetalare får betala.